СБЪРКАНЯЦИТЕ ОТ ИТН: Когато бяха най-големи, сами се отказаха от властта. Днес са малки, но искат да управляват

ИТН, партията на шоумена Слави Трифонов, претърпя драматична трансформация за четири години. Въпреки че на няколко пъти получаваше мандати за съставяне на правителство, ИТН винаги отказваше да управлява, когато хората им гласуваха доверие и предпочиташе ролята на опозиция. Партията дойде с обещание да „изчегърта“ ГЕРБ, но сега твърди, че новият им опонент е ПП-ДБ.

Промени и метаморфози
Когато бяха на върха, ИТН представи дясна икономическа програма с ниски данъци и стимули за бизнеса. Днес, като по-малка сила в парламента, те обещават популистки мерки като намаляване на цените на храни и електричество.

Политическа динамика
През годините ИТН получи два пъти мандат от президента, но и двата пъти върна мандата неизпълнен. През 2021 г. партията стана най-голямата политическа сила, но не успя да формира правителство. В коалицията с ПП, ДБ и БСП през 2022 г., ИТН оттегли подкрепата си след половин година, водейки до разпад на правителството.

ИТН днес
Днес ИТН иска мандат за съставяне на правителство, готови да приемат подкрепа от всички партии, включително ГЕРБ. Партията вече е готова да прави идеологически отстъпки и се фокусира върху конкретни проблеми, а не идеология.

ИТН е претърпяла значителна промяна, преминавайки от ангажимент да „изчегърта“ ГЕРБ, до намерение да работи с всички, за да се справи с текущите проблеми на България.