Гадателката на Берлускони: До една година около един милион хора ще излязат по улиците на България

Мандатът на Румен Радев ще бъде довършен от вицепрезидента Илияна Йотова. Но България ще си избере лидерите през 2025 – 2026 година, както казах. Тогава държавата ни ще има ясен път на развитие с млади – хора, които никога не сме ги виждали и чували. Това каза в интервю за „Стандарт“ галадателката Теодора Стефанова. 

„До една година се очаква, че около един милион хора ще излязат по улиците на България. Протестите ще бъдат провокирани от определени събития.

Ще ескалира напрежение, ще има ситуации и с тока, с водата, с енергията, с катастрофите по пътя. И много други процеси, свързани с цените, ще нагнетяват живота“, посочи тя.

По думите й, освен себе си, Бойко има още две опции за премиер – жена се явява и още един мъж.

Ето какво каза още гадателката на Силвио Берлускони пред „Стандарт“:

– Г-жо Стефанова, как Ви изглежда ЕС след изборите за Европейски парламент?

– Всичко казано в книгата ми „2024.Прогнози“, в която сме съавтори с Вас, се сбъдва едно по едно. За добро ли е, за зло ли е, тепърва ще се види.

Но преди време, когато ме попитаха какво ще се случи с Европарламента казах, че крайнодесните и десните ще спечелят. Думите ми сега се потвърдиха тотално и без никакво съмнение. Казах, че във Франция ще има напрежение с Емануел Макрон. Това го има написано.

Вече е факт, че той хвърли оставка, разпусна парламента и там предстоят предсрочни избори. Същото се случи в Холандия, в Австрия.

Донякъде и в Германия станаха някакви обърквания във връзка с крайно десните. Вземете и една Италия. Премиерът Джорджа Мелони бележи изключително неоспорвана победа с партията си „Италиански братя“.

Въпреки негативите, които се бяха изсипали върху нея от страна на Демократическата партия. Най-голямата изненада идва от партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“, която надмина по резултат „Лига“ на Матео Салвини.

Така, че крайната десница не е за подценяване. Напротив. Европейският парламент занапред ще изглежда по друг начин. Ще има преструктуриране след анализи и взимане на много важни решения.

Един голям жълт картон като предупреждение получи настоящата председателка на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия) от страна на крайно десните.

На този етап не съм сигурна дали тя ще успее да се наложи отново. Не всички знакови европейски личности са „За“ и ще има напрежение. Там все още мачът не е приключил. Но аз продължавам да твърдя, че Марио Драги (бивш ръководител на Европейската централна банка), ще има специално място в ЕС и Италия ще стане локомотивът на Европа.

– А доколко победата на крайно десните би повлияла на пътя на Европа, на нейната демократизация?

– Разбира се, че ще повлияе. Макрон ще получи червен картон след изборите във Франция. Да не мислите, че Мари Льо Пен и всички останали ще му се дадат?

Промяната в ЕС е започнала. Това, което е било досега, ще бъде изместено от фокуса на събитията.

Ще има други заявки за преразглеждане: миграцията, Зелената сделка и т.н.

Дневният ред ще промени мисленето, програмите и проектите на ЕС. Много млади хора, които са на неговата територия и други, които дават заявка за развитие като крайно десни, ще контролират европейските средства в отделните държави-членки.

Всичко ще стане доста по-прозрачно. Не казвам, че ще липсва демокрация. Ще бъдат ограничени порочните практики.

– Голямата изненада на изборите в България  е високият резултат на партия „Величие“…

– …Вероятно не си спомняте, но преди половин година казах пред Вас, че  ще се появи една нова партия – нито лява, нито дясна –  която ще бъде припозната от преподаватели. Нещо като гражданско движение. Почти никой не ми вярваше.

– Спомних си. От „Величие“ сега казват, че оставаме в ЕС и НАТО. В същото време обират руския вот у нас, обират и гласове от „Възраждане“. Какво се случва зад прожекторите?

– Припознаването на „Величие“ от хората е факт. Те прескочиха 4 процентната бариера и влизат в Народното събрание с едно важно послание: „За България“. Не за Европа. За нашата Родина. Така, че при едни нови предсрочни избори, които ако не са през есента, ще бъдат през февруари – март, те ще получат много повече гласове.

И не е изненада, че ще са важен фактор за по-нататък в развитието на България. Така, че дали ще е само „Величие“, или ще има разширена патриотична коалиция, това ще се види в бъдеще.

– Какви политически процеси се задават в България?

– Да стъпим върху фактите. ГЕРБ е със значителна победа, но и със загуба от порядъка на около 120 000 избиратели, което не е много добре. Въпреки всичко обаче Бойко Борисов спомена, че ако вземе изборите с внушителен успех, ще намери начин да поеме голяма отговорност.

Друга изненада е второто място за ДПС. И това го бях предвидила пред Вас миналата година.

От „Възраждане“ са последователни. Костадин Костадинов заяви на няколко пъти, че ще подкрепят правителство само и единствено с техния мандат.

„Възраждане“ ще вървят напред и ще бележат възход заедно с „Величие“.  Те ще могат да намерят допирни точки в определени ситуации. Разбира се, че ще трябва да попроменят малко тона си в политиката.

Спомняте си какъв арогантен тон имаше Салвини в началото, след това той много се промени – промениха се неговите възгледи, както и самата партия. Затова успяват.

Да не подценяваме България. По същия начин „Възраждане“ може да намери начин да смегчи тона. Но не в този момент, в бъдеще.

ДПС, ГЕРБ и ИТН успяха да постигнат един много добър резултат като привлякоха отново онези избиратели, които бяха ги наказали и по някакъв начин сега им дават кредит на доверие отново. Хората на Слави Трифонов ще имат депутат в Европейския парламент.

Така че в ДПС, в ГЕРБ сега ще виждаме най-интересните неща, които ще се случат и с ИТН.

Ще има нещо като експертно, програмно правителство с ясни цели за спасение на България. Под външно влияние ли ще стане не знам, но някакво правителство ще се подпише за определен период от време. Тук не говоря за редовен кабинет с 4 годишен мандат.

На ПП и ДБ заявката им е за опозиция. Но те ще се разцепят. До края на годината „Промяната“ приключват. Докато при „Да, България“ ще е важно да получат постове – в регулаторите, в Народното събрание. Те ще искат да излязат от негативното присъствие на ПП.

Ако живот и здраве се стигне до споразумение да се направи компромис при съставянето на правителство, не е изключено БСП да подкрепи по някакъв начин ДПС и ГЕРБ. Социалистите към момента са отворени за диалог.

Минахме през сглобки, през ротации, преди години и с Тройната коалиция нищо не се получи, макар и с подкрепата на Яне Янев, Волен Сидеров, Веселин Марешки и други.

Да отбележа само, че опозиция в 50-ия парламент ще бъдат ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и „Величие“.

– Защо твърдите, че бъдещото правителство на България ще има кратък хоризонт?

– До една година се очаква, че около един милион хора ще излязат по улиците на България. Протестите ще бъдат провокирани от определени събития.

Ще ескалира напрежение, ще има ситуации и с тока, с водата, с енергията, с катастрофите по пътя. И много други процеси, свързани с цените, ще нагнетяват живота.

Знаете, че на българина когато му бръкнат в джоба, не се чувства добре.

Докато сега политиците са наказани с много ниска избирателна активност.

– Да, от т. нар. партия на негласуващите…

– …През 2025 г. в България вече ще се създаде едно редовно широко коалиционно правителство с 3 или 4 години мандат.

Но ще има нещо, което досега не се е случвало. Това ще е провокирано от много млади хора и от други, и от крайно десните партии. Те не са опасни, те просто искат да работят за България.

Да, нашето място ще е в Европа, но с много по-различни лидери. Критични за всяко нещо, което не е в полза на България.

Още повече, че за изкуствения интелект и за роботите България също ще има много ясна политика и програма – и в ЕС, и на световно ниво. Въпреки, че в целия свят всичко дигитално се променя.

– Какво е бъдещето на партията на президента Румен Радев?

– Радев ще подаде оставка и неговият мандат ще бъде довършен от вицепрезидента Илиана Йотова. Защото той вече заявява партия. Доколко обаче тя ще бъде успешна, това е другият въпрос. Да, той ще бъде инициаторът отново.

Но България ще си избере лидерите през 2025 – 2026 година, както казах. Тогава държавата ни ще има ясен път на развитие с млади – хора, които никога не сме ги виждали и чували.

– Хора, които ще си върнем отвън ли?

– Не, не в никакъв случай. Това ще са българи, които искат да направят от България  успешна, перспективна държава. Да си върнем държавата, разбирате ли?

Съвсем други ще бъдат новите играчи в политиката, които ще бъдат припознати. Заедно с партията на Радев, ако щете.

И най-вече всичко ще зависи от промяната на изборите в Америка. Курсът на страната ни ще се промени, когато републиканците там вземат властта и се върне на власт Доналд Тръмп. Това ще важи не само за България, за целия ЕС, за света ще има голяма промяна.

– А кога ще приключат войните?

– Войната в Русия и Украйна приключва тази година. Не се очаква друг развой на ситуацията. Както прогнозирах миналата година, Володимир Зеленски няма да остане лидер.

Ще насрочат избори след като лидерите на света постигнат мир и ще го принудят да се седне на масата и да се организират нови избори в Украйна. Самото население там вече не може да издържа тази ситуация с правителството на Зеленски и случващото се там.

Победени и победители няма да има. И Путин ще го принудят по някакъв начин. Така, че нещата ще приключат тази година.

Една част от Украйна ще влезе в НАТО. Другата остава в Русия. В Русия също догодина ще има ескалиране на напрежението срещу политиката на Путин. И там ще има раздвижване до две години.

Войната в Израел и Палестина: по същия начин Бенджамин Натаняху ще даде оставка. И тук ще има напрежение, а от това трябва да се притесняваме много, тъй като то би довело до разширяване на конфликта.

Това трябва да се спре. Сега е моментът всички да се обединят и да се спрат военните действия в ивицата Газа. Да няма разширяване. Защото и в Иран ситуацията не е много розова след това, което се случи с катастрофата с лидера им.

Всички европейски лидери, които подадоха оставка, също ще вземат предупреждение за жълт и червен картон. Без крайнодесните нищо не може да се случи. Това е истината. Орбан малко загуби и тук е изненадата. Защо се случи това в Унгария? Има напрежения и там. Той също трябва да преразгледа политиката си.

Така, че във всяка една точка на света ще бъдем наблюдатели, ще видим какво се случва в политически аспект. С трансформиране на граници, ако щеш.

– А защо твърдите, че ще избухне политически скандал на Олимпийските игри?

– Ще има изненада. Искат, не искат накрая ще в Париж може да приеме руските спортисти.

Намираме се в бурен период, наситен с много събития и обрати и ще бъдем свидетели на всичко това. Тази ситуация няма как да подмине България. Защото има сериозно разместване на пластовете в Европа и по света. И за САЩ, изборите през октомври вече чукат на вратата. Още повече Евразия къде е и какво се случва с всичките неща.

На Балканите трябва много да сме внимателни, защото в Косово и Сърбия, както виждаме, трябва да се потуши това напрежение. Както и това, което е свързано с Гърция и Турция.

Да не се забравя, че Турция е много важен фактор. Да, Ердоган загуби. Той сега се мобилизира, за да възвърне гласоподавателите си. Така, че на Турция, колкото и да й се иска да тръгне по новия път в момента, нещата ще бъдат важен фактор и за приключване на войната.

А Китай ще е най-големият играч във всичкото това. Защото ще е арбитър за спиране на войната Русия – Украйна и тази в Израел и Палестина и арабския свят.

Всички тези прекроявания са на масата за взимане на решения от важните лидери. НАТО също. Ще ескалира напрежението между Алианса и Русия. НАТО ще иска да влезе във войната официално. И тук е неизбежна Трета световна война, която трябва да бъде спряна. Затова всички ще се мобилизират, за да могат да намерят едно ако ще да е временно решение тази военни действия да се спрат.

Това е много важно. Но светът се готви за Трета световна война и то ядрена. И всички ние, мобилизирани заедно трябва да спрем това безумие. Всички заедно – лидерите в световен, в глобален мащаб. С Китай, с Русия, с великите сили. Индия също е много важен фактор. Тя не трябва да се подценява в никакъв случай. Така, че много неща ще сме свидетели до края на 2024 година.

– И все пак да приключим разговара с обобщение за България. Какво предстои? 

– Бойко достатъчно премисля неговите ходове, не е изключено да се върне на министър-председателския пост. За президент по натам ще говорим. Но за премиер ще има още две опции – пак жена се явява и още един мъж, нали…

– Йорданка Фандъкова и Росен Желязков ли имате предвид?

– Възможно е. Но аз няма да говоря с имена. Има вероятност тези лидери да бъдат с доста сериозна заявка. А и Мария Габриел не е изчерпана. Тя има отворени врати за това. Докато за президент аз мисля и съм казала, че Борисов ще се кандидатира, ако живот и здраве нещата се развиват добре.

ГЕРБ не могат да бъдат съборени. Дори и това, което ще се случи с протестите с 1 млн. хора на улицата, пак ще е парламентарна сила. Не казвам първа. Но с това, което ще дадат като заявка младите хора, ГЕРБ може да се измести от фокуса. Те са свикнали да бъдат и опозиция. Така, че и в ГЕРБ ще има разцепление по-натам.

ДПС седят много здраво и силно. Но не е изключено да се появи още една партия като двойник на Движението. Това може да стане по-нататък – до две години. Както се получи с БСП и АБВ на Георги Първанов.

ДПС влиза силно във властта. Голяма отговорност ще поеме Пеевски. Той ще играе важна роля в политиката. Като институция го виждам.

– Знаем кои са играчите вляво и вдясно у нас. Но къде ще се позиционира партията на Румен Радев?

– Радев е нито много ляво, нито много дясно. Той може да е обединител на лявото.

Ще настъпят промени, инициирани от младите хора. Те не искат по този начин да изглежда партията БСП.

Новата левица ще е с много по-различни послания от тези на Корнелия Нинова, която разбирам че вече е подала оставката си като председател на БСП.