Как бъдещето на Мбапе може да промени европейския футбол

Лятото винаги е горещ период за футболни сделки, но специално в този трансферен прозорец най-горещият въпрос е един – къде ще продължи кариерата си Килиан Мбапе. Голмайсторът на световното първенство в Катар остана извън групата на ПСЖ за турнето в Азия, което засили още повече спекулациите за напускането на редиците на френския шампион. От 7Sport.net разглеждат различни варианти за пътя на Мбапе, който вече за мнозина е голямата звезда на това десетилетие. А от следващия му ход може да зависи целият европейски и дори световен футбол.

Може ли да остане в Париж въпреки разногласията с босовете?

Това изглежда все по-малко вероятно. Оставянето на Мбапе извън състава за предсезонното турне е свързано с нежеланието му да подпише нов договор с клуба. Контрактът на суперзвездата изтича следващото лято, което означава, че ако не бъде продаден до края на август, още през януари асът на Франция може да се споразумее с друг клуб, към който да се присъедини като свободен агент в средата на 2024 г. Близкоизточните босове на Пари Сен Жермен в никакъв случай не искат да се стигне до този сценарий, при който тяхната “златната кокошка” си тръгва, без да остави дори един цент в касата. Очаква се все пак от френския клуб да направят последен опит да задържат Мбапе, включително и като му предложат умопомрачителни условия като например 1 милиард евро за 10-годишен договор, както гласи една от скорошните медийни публикации.

Реал Мадрид си остава основният кандидат за подписа на Килиан

За мнозина въпросът за такава сделка не е “дали”, а “кога”. За преминаване на Мбапе на “Сантяго Бернабеу” се говори от дълго време, като тази вероятност изглеждаше по-сериозна през миналото лято. До трансфер не се стигна, но това сякаш е въпрос на време. През това лято обаче Реал Мадрид вече плати веднъж над 100 милиона евро за един играч в лицето на Джуд Белингам от Борусия Дортмунд, затова и изглежда не толкова вероятно да похарчи двойно повече за футболист, пък бил той и Килиан Мбапе. Но на този етап в Кралския клуб пазят вакантен номер 9, който принадлежеше на Карим Бензема, преди да си тръгне в началото на юни. Така че предстои да видим кой ще заеме ролята на “бяла” деветка през новия сезон.

Висшата лига също е валидна опция

Ако има кой да даде търсените от ПСЖ пари, то би трябвало да е клуб от Англия. Там разполагат със значително повече средства в сравнение с другите европейски лиги. Естествено, Мбапе би отишъл само в отбор с голямо име и амбиции. В момента това е Манчестър Сити – потенциален тандем с Ерлинг Холанд би причинил кошмари на абсолютно всеки противник. Но на този етап не изглежда твърде вероятно Килиан да се превърне от “принц” в “гражданин”. По-настоятелни са писанията, които свързват звездата на Франция с Манчестър Юнайтед или Ливърпул. И това не изчерпва списъка с кандидатите, но дали самият футболист иска да премине във Висшата лига?

Ще се изкуши ли от милионите на саудитите?

Сред вариантите за бъдещето на голмайстора на Мондиал 2022 е и преминаване в клуба от Саудитска Арабия за невъобразима сума. Но това би било истинска лудост. Първо, към Близкия Изток наистина напоследък поеха доста играчи на топ ниво, но вече прехвърлили своя зенит – Кристиано Роналдо е достатъчно добър пример, но не е само той. Допълваме с Карим Бензема, Рияд Марез, Нголо Канте, сигурно ще има и други. А пред Мбапе тепърва предстоят най-славните дни. И ако отказва баснословна оферта от ПСЖ, защо да приема такава от Саудитска Арабия? Ясно е, че целта на новия принц на световния футбол е да покори терените и да печели най-големите трофеи, а не просто да трупа стотици милиони в банковата си сметка. Така че бъдещето на Килиан остава в Европа, въпросът е в кой посока ще погледне до края на лятото.