Видове италианска мазилка

Независимо дали обновявате дома си или просто добавяте няколко декоративни щрихи, можете да използвате италианска мазилка за редица приложения. От декоративни акценти до обработка на стени, италианската мазилка е многофункционална и красива.

Мантовано

По време на Ренесанса град Мантова, разположен в Северна Италия, се променя драматично. Архитектурата му включва няколко дворци, построени отчасти с участието на знатни семейства. През 1328 г. семейство Гонзага превзема града. Много от известните художници на деня са били разположени в града. Говори се, че кралските владетели на Гонзага са били домакини на няколко от най-забележителните архитекти в света, включително Микеланджело и Бернини. Gonzagas бяха известни и с благотворителните си дейности, включително спонсориране на няколко благотворителни организации.

Mantovano има повече от това, което се вижда на пръв поглед. Той има няколко предимства, като устойчивост и способност да издържа на елементите. Може да се използва за симулиране на истински камък при правилните обстоятелства.

Това е и най-старият строителен материал в света, датиращ най-малко от 9500 години. През Средновековието римляните го използвали за покриване на стените и подовете си. Освен това е естествен и нетоксичен продукт, който инхибира растежа на мухъл и плесен.

Марморино

През цялата история marmorino се използва както в интериорни, така и в екстериорни приложения. Този тип мазилка е издръжливо и водоустойчиво покритие за стени, което може да се използва за създаване на различни текстури. Може да се нанася върху стените на бани, кухни, фоайета и коридори, за да осигури гладка, копринена и лъскава повърхност.

Историята на този тип мазилки датира от древната римска епоха. Витрувий, историкът от първи век пр.н.е., пише за това в своята книга De architectura. Той споменава, че марморино е прилаган осем пъти в древен Рим. Материалът е съставен от естествен варовик, натрошен мрамор и пясък. Освен това има основа от смола и материал от частици.

Днес Marmorino се предлага в готови за употреба продукти, както и продукти, които са специално проектирани за използване в интериора или екстериора. Обикновено се използва в ресторанти, хотели и луксозни бани. Популярен е и в обществени сгради.

Marmorino се предлага и в няколко покрития. Може да се нанесе върху мазилка с основен слой, за да създадете рустик или кадифено покритие, или можете да го нанесете върху друг тип мазилка, за да получите полиран завършек.

Intona мазилка

Първоначално адаптирана към тежка дървени конструкции, мазилката е била често срещано външно покритие на къщата в продължение на много векове. Състои се от няколко слоя циментова смес. Мазилката е прикрепена към основата, която може да бъде стена от бетонни блокове, стена с дървена рамка или стена от OSB (вафлена плоскост).

В началото на 20-ти век каменни стърготини са използвани за създаване на циментова замазка. Обикновено тези стърготини са с диаметър 3-6 mm и се нанасят върху крайния слой преди изсушаване.

Мазилката Intona е отличен избор за външна или вътрешна стена. Мазилката е издръжлива, устойчива на мухъл, дишаща и предлага висока степен на устойчивост на напукване. Грапавостта на мазилката също така разпръсква острите отблясъци и добавя фини акустични свойства за потискане на ехото.

Мазилката Intona има леки вариации в цвета, но цялостният ефект е богат вид на естествен камък. Често се използва с Lucidato за постигане на различни текстури.

Еднослойната система използва тънък слой цимент с влакна като основно покритие. Следва цветно покритие с дебелина 3 мм.

Фокални стени

Добавянето на италианска мазилка към централните стени може да придаде на стаята ви допълнителна дълбочина. Този тип покритие може да се използва за добавяне на текстуриран вид към стената или може да се нанесе върху гипсокартон или плочки, за да се придаде полиран вид. Може да се използва и като декоративен завършек в кухня, баня или друга част от дома.

Процесът на нанасяне на венецианска мазилка включва няколко тънки слоя мазилка, нанесени върху текстуриран основен слой. След това се изпича, за да се създаде покритие, подобно на камък. Процесът може да се повтори за различни нива на дълбочина и детайлност. Процесът на нанасяне може да отнеме от няколко часа до един ден, в зависимост от влажността и дебелината на основния слой. Крайният резултат е силно отразяваща повърхност, която придава гладък, огледален вид.

Друго предимство на този тип покритие е, че е издръжлив. Той е много устойчив на мухъл и щети от вода и може да се нанася върху повечето видове повърхности. Освен това е с ниско съдържание на ЛОС и е дишащ, което го прави чудесен избор за различни пространства.

За качествени италиански мазилки заложете на Fortuna Paints – популярен бранд за вътрешни и външни декоративни покрития.

Коментари

коментара