Какви изненади ни предложи турнира Шампионска лига до момента?

Най-авторитетният клубен турнир на Стария континент Шампионска лига навлиза в решителната си фаза. През април и май ще се изиграят най-важните двубои в надпреварата и ще бъде определен новият шампион. Миналогодишният победител Челси продължава да защитава короната, а най-големите претенденти този сезон са Ман Сити, Ливърпул и Байерн Мюнхен. Преди началото на ¼-финалите в турнира Шампионска лига, нека разгледаме какви изненади до момента ни предложи надпреварата.

Груповата фаза на Шампионска лига през есента не премина без някои сензации. Най-голямата беше отпадането на Барселона, като каталунският гранд не успя да прескочи групите за първи път от две десетилетия. Барса се провали в мачовете си срещу португалския Бенфика и остана на 3-ото място в група Е с точка по-малко от португалския тим. Като цяло Барселона не бе в добра форма в груповата фаза на ШЛ и това бе закономерно. Ако Шави Ернандес бе начело на тима от началото на сезона, то надали в момента щяхме да гледаме каталунците в Лига Европа, където са един от големите фаворити.

Друга изненада в групите на Шампионска лига бе отпадането на Севиля. Испанският тим бе фаворит в група G, но финишира трети, като отстъпи пред отборите на Лил и Ред Бул Залцбург. Воденият от Юлен Лопетеги отбор спечели само една среща в груповата фаза и с подобен резултат няма как да премине в следващата фаза. Немският гранд Борусия Дортмунд пък не успя да преодолее група С на състезанието. „Жълто-черите“ отпаднаха, завършвайки на трето място с равен брой точки с втория Спортинг Лисабон. Победител в групата им бе Аякс с шест победи от шест мача. Останалите фаворити в турнира нямаха никакви проблеми в груповата фаза и преминаха към 1/8-финалите.

На старта на директните елиминации в Шампионска лига този сезон имаше две големи изненади. Виляреал шокира италианския гранд Ювентус и го елиминира от състезанието. Скромният испански тим спечели на реванша в Торино с 3:0. Първият мач на „Естадио де ла Керамика“ пък завърши 1:1. Така Юве за пореден сезон много рано приключи участието си в турнира и то срещу съперник, който се очакваше да елиминира.

Отборът на Аякс пък бе сериозен фаворит в сблъсъка срещу Бефика. Първата среща на португалска земя не излъчи победител след реми 2:2. Очакваше се Аякс да спечели на реванша у дома, но допусна поражение с 0:1, като уругвайският нападател на лисабонци Дарвин Нунес шокира амстердамци с попадение през второто полувреме. Така Бенфика продължава да поднася изненади в надпреварата и предстои да видим какво ще направи срещу Ливърпул на ¼-финалите.

В списъка с изненади може да включим и невероятният подвиг на Реал Мадрид срещу Пари Сен Жермен. Френският тим бе един от фаворитите в дългосрочните залози преди началото на Шампионска лига, но се сгромоляса през второто полувреме на „Бернабеу“. ПСЖ спечели първия мач у дома с 1:0 и имаше аванс от един гол на почивката в реванша. През второто полувреме обаче Карим Бензема вкара три гола в рамките на 17 минути и класира Реал Мадрид на ¼-финалите. „Белият балет“ ще спори с настоящия носител на трофея Челси за класиране на полуфиналите като това ще повторение на сблъсъка между двата тима от миналия сезон, когато в битка за място на финала лондончани елиминираха „белия балет“ с 3:1 общ резултат.