От другата седмица започва да се копае за подмяна на водопровода на Перник

„На края сме на няколкомесечно огромно изпитание, на което перничани бяхме подложени. Хубавата новина е, че природата е благосклонна към нас – мек февруари с валежи, март също е топъл с валежи. Нивото на язовир „Студена“ е вече над 8 милиона кубика“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров пред БНТ.

От днес се увеличават часовете, в които перничани ще имат повече вода. „Съоръжението, което се изгражда през с. Мало Бучино, е готово. Утре тръбите ще бъдат допълнително обезпаразитени, следват 48- часови проби. Надявам се към края на седмицата да можем да черпим вода от яз. „Бели Искър“ през водопроводната мрежа на столицата. До края на седмицата се очаква да преминем към изцяло нощен режим, което ще ни облекчи в ситуацията на извънредно положение“, добави градоначалникът.

Във връзка с промяната на режима на водоподаване Владимиров коментира, че е имало междуинституционални спорове откога да бъде пуснато по-голямо количество вода за Перник.

„Радвам се, че разумът надделя и на В и К бе разрешено да предложи този нов режим, който е много по-благоприятен за нас“, каза Владимиров.

Ако се комбинира водоподаването от аварийния водопровод с малко количество вода от язовир „Студена“, този режим може да се запази и паралелно с това язовирът да се пълни.

Кметът се надява в началото на лятото, ако язовирът продължи да се пълни с тези темпове, режимът да се отмени изцяло. Той среща подкрепата на премиера и се надява министри да не проявяват своята ексцентричност. „Вече имаме сключени договори с фирмите за подмяна на голяма част от водопроводната мрежа. Те са на финалната права с проектирането. Това е изключително сложна задача.

В края на седмицата фирмите ще започнат работа в кв. Църква и кв. Изток. Така след няколко месеца ще успеем да снижим загубите на питейна вода и Перник ще стане град с доста голям процент на подменена подземна инфраструктура“, обяви Станислав Владимиров.

„Вчера в социалните мрежи се появи клип, че яз. „Студена“ се източва. Има хора, които се изкушават да имат своите две минути слава, но призивът ми е в тази ситуация, когато всички сме гневни от случващото се и нервите ни са опънати, да не се създават фалшиви новини. В момента Перник черпи вода от тази тръба, защото там са изградени нови съоръжения, които допълнително пречистват водата“, заяви кметът на община Перник.

Коментари

коментара