Перничанин призова: Да сменим надписа „Pernik“ за 24-ти Май!

Да сменим надписа „Pernik“ за 24-ти Май…..

Това призова перничанинът Асен Асенов в социалната мрежа Фейсбук. Асенов е известен със своите красиви фотографии, които прави на родния си град и перничани.

Въпросният надпис бе поставен в центъра на площад „Кракра Пернишки“ и с цветните си букви внася настроение в жителите на града. Много местни и гости на града си правят снимки за спомен пред него. Надписът обаче събуди и редица спорове дали трябва да е на кирилица или на латиница. Поддръжниците на тезата за латиница е, че все пак градът ни е столица на Маскарадните игри и тук пристигат много чужденци.

Ето какво написа Асен Асенов в призива си:

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Преводите на Библията Кирил и Методий записват на глаголица.

„ Спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност…

 

„Подкрепям, но нека да е на кирилица и латиница! Все пак сме Международен Център на Маскарадните и Карнавални игри!!!“, пише  в коментар Валери Аргиров.

Коментари

коментара