Жена с гърч чака линейка повече от час

Жена с гърч чака линейка повече от час
Ако жената беше с инфаркт или инсулт, нямаше да доживее до идването на медиците, разказват очевидци

Изпаднала в гърч пациентка чакала час и 15 минути, докато дойде линейка да й помогне. За поредната скандална история с неадекватната организация в Спешна помощ разказа пазарджиклийката Таня Кабурова. Във вторник тя била на гости в Синеморец. Седнали в пицария, а до тях се настанили възрастни мъж и жена на видима възраст около 55-60 години. Докато чакали поръчката си, на жената й звъннали, тя станала, за да излезе и да говори на тихо извън заведението, но в следващия момент се чул трясък – изгубила съзнание и паднала върху една от масите. Виждало се, че е получила гърч, треперела и дори се изпуснала, пише „Марица“. 

Мъжът с нея се разтичал да дава първа помощ, заедно с клиенти, положили възглавничка под главата й. В това време Таня, управителката на пицарията и други хора започнали да звънят на 112. Сигналът на първия успял да се свърже бил приет в 20,15 часа. Медицински екип обаче пристигнал чак в 21,30. Междувременно очевидци на случилото се не спирали да се обаждат и да питат защо не идва линейката. Получавали един и същи отговор – веднага щом се освободи екип, ще го изпратим.

Дошлите на място лекарка и шофьор не били с реанимобил и нямали необходимата апаратура, забелязала е Кабурова. Те премерили кръвното на пострадалата, сложили й инжекция и на носилка я качили в медицинския автомобил. Само толкова можели да направят с наличното си оборудване, отчита пазарджиклийката. Така и не се разбрало какво е станало с припадналата.

Тя разказва случката с надеждата да бъде прочетена от повече хора и най-вече от онези, от които зависи неуредиците в Спешна помощ да бъдат решени. Още повече, че на следващия ден двама пациенти чакаха повече от час линейка в Царево, единият почина, преди да я дочака.

„Ако жената, която изгуби съзнание пред мен, беше с инфаркт или инсулт, нямаше да доживее до идването на медиците, убедена е Таня, която е виждала три пъти подобна критична ситуация при майка си. Трябва да се направи нещо по организацията в Спешна, по Черноморието никой от нас като посетител не е в безопасност. Сигналите от 112 ги приемат в Бургас, а медицинските екипи пътуват от Царево. Там, доколкото разбрах, има само ДКЦ със спешен център. Те обслужват Царево, Китен, Приморско, Ахтопол, Резово и още десетки малки курортни места и околни селища, а през лятото поемат и отговорността за десетки хиляди туристи, без да разполагат дори с болница. При повикване за човек в тежко състояние медиците първо трябва да изминат 20 км до Синеморец, примерно, после – още 70 до Бургас, или общо 90 километра. Това забавяне за много пациенти може да се окаже фатално”.

  • линейка
  • жена

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара