Салмонела, оставка, протест, прокуратура

Кризата с водата в Перник и околните села доведе до сериозно недоволство от страна на гражданите, които очаквано поискаха някой да поеме конкретна отговорност. Но въпреки че прокуратурата започна проверка, засега изглежда, че въпросът ще се размине само с оставката на управителя на ВиК дружеството Иван Витанов.

Междувременно от репортаж на „Свободна Европа“ се разбра, че в някои от кварталите на Перник режимът на водоподаването изобщо не се спазва – водата стига по-късно или в по-малък отрязък от време заради лошата инфраструктура. Възникна и проблем с язовир „Долна Диканя“, откъдето имаше идея да се доставя вода до Перник. Оказа се, че той в заразен със салмонела, като в понеделник се очакват проби и от лабораторията на „Софийска вода“, които да потвърдят или отхвърлят това.

Къде е грешката

Според зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който беше на посещение в Перник, основните причини за кризата с водата са два. Единият е ниският приток към язовир „Студена“ заради сухото време. По думите му до края на октомври 2019 г. водата е била четири пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година – 11 млн.куб. метра, през десетте месеца на 2019 при 42 млн. куб. метра за миналата година.

Другият голям проблем е старата ВиК мрежа в община Перник, чието състояние води до загуби на над 70% от водата, която се подава. В някои населени места от общината загубите достигат повече от 90%, каза още Нанков, което означава, че за да стигне един литър вода до чешмите, трябва да се подадат 10 литра. Също така тази година авариите в Перник са се увеличили двойно, става ясно още от одита на дружеството.

Оставката, която нищо не решава

Зам.-министър Нанков вече е изпратил писмо до членовете на регионалната ВиК асоциацията по повод искането за освобождаване на Иван Витанов от директорския пост. То може да се случи само с решение на общото събрание на членовете на асоциацията, които са областният управител Ирена Соколова и кметовете на общините в района.

Витанов безспорно е отговорен за кризата, но част от проблема около ВиК инфраструктурата на Перник не е свързана само с него. Вероятният мотив за искането на оставката му е, че подадените от него данни към Комисията за енергийно и водно регулиране за загубите са по-ниски от реалните, разбра от източник „Капитал“. Според бизнес плана загубите между 2017 и 2019 г. във водоснабдителния сектор са между 68.3% и 66%, а реалните са доста по-големи.

Другата причина да се наложи Витанов да напусне поста е, че е закъснял с информирането за нуждата от воден режим. И все пак бившият кмет на Перник Вяра Церовска е била наясно с проблема месец преди местните избори, но също не е алармирала. Преди седмица Иван Витанов обясни пред „Капитал“, че ВиК дружеството е изпратило писмо до общината на 7 октомври, за да информира за проблемната ситуация. От местната власт обаче нямало отговор – „глас в пустиня“, казва той. Новоизбраният кмет Станислав Владимиров потвърди, че е имало такова писмо миналия месец и не е имало движение от страна на общината.

Европроектът е спасение

Вината за липсата на инвестиции във ВиК мрежата стои и върху общината, тъй като през миналия програмен период (2007 – 2013 г.) тя не е осъществила проект за воден цикъл в града.

Едва през август 2019 г. „ВиК Перник“ сключи договор по оперативна програма „Околна среда“ за инвестиции във водопроводи и канали в размер на близо 105 млн. лв. Проблемът е, че все още не са обявени обществените поръчки за избор на изпълнители. Докато се съберат и оценят офертите, ще минат месеци, като има риск и заинтересованите фирми да обжалват, ако не бъдат избрани. При няколко поръчки на ВиК дружества, например Смолян, Шумен и Пловдив, дори се налагаше прекратяване на търгове и повторно обявяване. Това значи, че реалната реконструкция на ВиК мрежата в Перник може да започне след повече от година.

И прокуратурата се включи

Заради водната криза окръжната прокуратура в Перник обяви, че започва проверка. Чрез Върховната административна прокуратура е изискана и информация от Министерството на околната среда и водите и регионалното министерство, за да се установят причините и евентуално виновните за проблемите с водоснабдяването лица.

Паралелно върви и проверка на Районната прокуратура – Перник, за това какви действия или бездействия са предприели от „ВиК Перник“ и местната администрация съобразно задълженията им по Закона за водите.

Източник: Капитал