Художникът Людмил Веселинов: Убеден съм, че на първия тур на изборите в Перник ще имаме избран кмет, и това ще бъде Вяра Церовска

Любомир Веселинов, Вяра Церовска

Научаваме, че “Движение България на гражданите” подкрепя кмета Вяра Церовска за втори мандат в Перник. ZaPernik.com първи трябва да научи подробностите, за да информираме нашите читатели. Свързахме се с Людмил Веселинов, член на националното ръководство на ДБГ, за да разкаже мотивите за решението им. В интервюто си Веселинов говори за Вяра Церовска, Перник и накъде се развива града ни.

Господин Веселинов, днес стартира предизборната кампания за кметски избори. Вие сте член на националното ръководство на партия „Движение България на гражданите“. Каква ще бъде вашата позиция за местния вот и как се позиционира вашата партия в Перник ?

„Движение България на гражданите”, партия член на Европейската народна партия, даде свобода на местните си структури да се явят в различни формати на тези избори, както и да подкрепят кандидати, които имат високо обществено доверие и репутация. За нас беше важно да заложим на честни и почтени хора, които имат качествата да променят облика и средата на българските общини. В Перник общинската структура на ДБГ реши категорично да подкрепи Вяра Церовска за кмет, водени от желанието да се съхранят и развиват десните ценности. В политиката трябва да има предвидимост и последователност.

На миналите избори д-р Вяра Церовска беше също подкрепена от ДБГ и смятам, че тя показа, именно, тази последователност и предвидимост в управлението на Перник. Важно е градът ни да има отговорен и честен кмет. Вяра Церовска успя да стабилизира почти фалиралата Община, направи редица забележими проекти, които промениха облика на града – паркове ,детски площадки, санирани сгради … , създаде среда гражданите да имат по-добро място за живот. Всички виждаме промяната, стъпка по стъпка, проект след проект. И всичко това, тя със своя екип, го постигна с ентусиазъм, упорита работа и всеотдайност.

Ще участвате ли в някои от листите за общински съветници на Перник? Какви ще бъдат приоритетните ви задачи за града и гражданите, ако ваш представител влезе в съвета на Перник?

След тази подкрепа „Движение България на гражданите” ще работи активно за избора на Вяра Церовска за следващ мандат, както и за листата общински съветници, на която тя е водач. За нас не е важно персонално присъствие, в която и да е листа. За нас са важни политиките, които се постигат посредством доброто управление, честния и почтен екип. Ето защо ние направихме този избор, и смятаме, че това ще бъде и избора на гражданите. В листата виждаме много млади и активни хора, заредени с ентусиазъм и енергия.

Вие сте човек на изкуството, занимавал сте се пряко и с фестивала Сурва. Какви са вашите наблюдения относно културния живот последните години в Перник и имате ли идеи какво може да се подобри за бъдеще в тази сфера?

Кметът на Перник Вяра Церовска успя в този мандат, не само в подобряването на средата и инфраструктурните проекти, но и се фокусира изключително отговорно и в културната политика на града. Всички виждаме развитието на емблематичния фестивал Сурва. Всяка година това събитие се развива, и то успешно. Заради тези усилия Сурва стана част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Този фестивал се превърна и в запазена марка на България, привлича огромен брой участници и зрители, което дава изключителна публичност на Перник. Културата, както в България, така и в Перник е трудно и почти невъзможно да се развива изцяло на пазарен принцип. Ето защо ролята на институцията Община е водеща за поддържането и развиването на пълноценен духовен живот в града. Вяра Церовска успя именно в това, да насочи подкрепата на Общината конкретно към създателите – творци, изследователи, учени …, и не на последно място, тя предотврати “санирането” на най- емблематичната сграда в Перник – Дворецът на културата- шедьовър на архитектурата. Важно е да се отбележи, че украсата на фасадата е дело на забележителния скулптор Михайло Парашчук – ученик на Роден. Това е грижа за културното наследство и се постига с отговорни решения, още повече, Перник има тъжния опит от предишното управление в реализирането на скандалния проект на пластмасовата крепост Кракра.

В управлението на Вяра Церовска се откроиха много положителни инициативи, които изведоха Перник на националната и европейската културна сцена. Примерите са много, но бих искал да посоча изключителната изложба, която гостува в града ни, от колекцията на акад. Светлин Русев и включваща шедьоври на световни графици, като Гойя, Дюрер, Рембранд и много други. Тази изложба беше посетена от огромен брой хора, които се насладиха на творби достойни за колекцията на всеки световен музей.

Какви са вашите прогнози и очаквания за резултатите от местните избори в Перник?

Убеден съм, че на първия тур на изборите в Перник ще имаме избран кмет, и това ще бъде Вяра Церовска.

Коментари

коментара