Театър „Боян Дановски“ става на 100 години!

В далечната 1919 година в Перник, наред със засилването на индустрията,  е поставено началото на спорта и театралното изкуство – в лицето от една страна на футболния клуб „Миньор“, а от друга на Драматичния театър „Боян Дановски“ . Двете важни за града ни институции са създадени от развиващата се с пълна сила минна индустрия, още преди от село, Перник да се превърне официално в град.

Стогодишнината на театър „Боян Дановски“ ще бъде отбелязана подобаващо с театрална постановка – „Енергични хора“ по Шукшин. Преди това обаче, на 25-ти март ще бъде открита изложба на театрални костюми, декор и реквизит. Тя ще бъде поместена във фоайето на Двореца на културата и ще бъде изложена през цялата седмица. Директорът на пернишкия театър Иво Горчев обясни, че ще бъдат организирани ученици от училищата да посетят изложбата с гид.

Освен това, ученици от Езиковата гимназия „Симеон Радев“ са написали есета за пернишкия театър с мото: „Театърът – второто злато на Перник“. Иво Горчев е прочел всички и са избрали да наградят три от тях. Това ще се случи на 26-ти март в кабинета по литература на Езиковата гимназия.

На следващият ден, 27-ми март е тържествената церемония по 100-годишнината на театъра, която ще се проведе във Второ фоайе на Двореца на културата. На нея са поканени представители на различни институции, културни дейци, очаква се цял автобус с актьори, режисьори и драматурзи да пристигне от София.

„Това са хора, свързани с пернишкия театър през годините, които за моя радост проявиха голям интерес да присъстват на честването“, каза Иво Горчев пред пернишката телевизия Кракра.

Честването на 27-ми март ще започне с дефиле, предвождано от Духовия оркестър на Перник, от сградата на Община Прник, през площада до Двореца на културата.

„Там ще ни чакат децата на Ваня Михова, нашите млади колеги. С тях ще изпеем една хубава песен на Недялко Йорданов – „Не остарявай, любов“ и 100 гълъба ще хвръкнат в небето“, разказва Горчев.

След това на церемония в Двореца ще бъдат дадени награди в две категории – на институции, като Община Перник, Министерство на културата, на държавата в лицето на Областния управител. На събитието е поканен президента Георги Първанов, каза още Иво Горчев.
Освен това ще бъдат отличени 12 поименни театрали, сред които и съпругата на покойния Георги Русев.

Историята разказва 

В началото на създаването си театъра на Перник, който е един от първите в страна, се е наричал Работнически театър. Първият директор на театъра е Иван Пенчев, той го ръководи до 1921 г. Пиесата, с която се слага началото на пернишкия театър, е „Златното руно“ от Станислав Пшибишевски. Първата театрална сграда е с варосани, иззидани с плет и измазани с кал стени. През сезон 1920 – 1921 г. почти цялата трупа е уволнена. През годините по политически причини театърът е бил разпускан, уволнявани са артисти. Само четири години след като е открит, театърът е разпуснат, а нуждата от изкуство в Перник създава две театрални трупи към читалищата. Едва през 1935г. се създава  драматическа трупа, регистрирана в тогавашното министерство на просветата и призната от Съюза на артистите. Трупата е субсидирана от мината. Тогава се въвеждат абонаментни карти за миньорската публика и театърът започва да си създава истински художествен облик.

А най-силния период на театъра е през годините, когато директор е големият актьор Георги Русев (1977 – 1990). Днес неговото име носи театралната зала, която бе основно изградена, години след големия пожар, който я бе превърнал в пепелище.

Един театър със стогодишна история е пернишкия, минал дори и през огъня. В продължение на шест години местните театрални награди, наречени „Феникс“ се раздаваха със странен сувенир –  торбичка пепел от театралната сцена.

През 2012 година след дълго чакане и ходене по мъките правителството на Бойко Борисов  с финансов министър Симеон Дянков отпусна средства за ремонт на театралната сцена и пернишкия театър вече имаше отново своя дом.

Днес театралния салон се пълни от жители на града, които с интерес следят постановките. А новата инициатива Кино в театъра допълнително подпомага дейността му.