В Деня на жената, Фондация П.У.Л.С. припомня: 4 жени са убити от партньора си от началото на годината, за 2018г. са 33. Над 250 жени са потърсили помощ от фондацията, а 60 са настанени в Кризисния център

Международният ден на жената отбелязваме всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.  #BalanceforBetter

Мотото на тазгодишните инициативи е #BalanceforBetter (баланс в името на по-добро бъдеще), който сочи, че балансираните права, възможности и отговорности между двата пола могат да превърнат света в едно по-добро място. 

На жените винаги се е налагало да се борят за своите права, независимо в коя страна и в кой исторически период живеят. Днешният Международен ден на жените е повод да поставим на дневен ред темите за неравнопоставеността и за предизвикателствата, пред които жените по света са изправени. Едно от най-сериозните изпитания остава насилието, основано на пола – това е проблем, който засяга всяка трета жена в света. В България над 1 милион жени са засегнати от насилие! Статистиката на МВР показва драстичен ръст на случаите на домашно насилие за последните три години. Данните от съдебната практика на окръжните съдилища потвърждават тази ужасяваща тенденция.

В България от началото на 2019 г. 4 жени са убити от партньора си, а през изминалата година са общо 33. През 2018 г. над 250 жени са потърсили помощ и подкрепа от програмите за подкрепа на Фондация „П.У.Л.С.“.  Организацията предоставя безплатна правна, психологическа и социална подкрепа на пострадалите от различни форми на насилие. Повече от 60 са настанените в Кризисния център на организацията през 2018 година.

В началото на годината бяха приети промени в Наказателния кодекс и приемането на домашното насилие като престъпление. С новите мерки се очаква извършителите на домашно насилие да получават по-тежки наказания. Психическото насилие и преследването вече се наказват от закона, а за убийство в условие на домашно насилие санкцията е от 5 години затвор до доживотна присъда без право на замяна. Това са малки стъпки в посока защита правата на засегнатите от домашно насилие. Очаква ни дълъг път на промени и подобряване на подкрепата към пострадалите.

Днес ние призоваваме да спрем цикъла на насилието. Да разчупим оковите на мълчанието. Да бъдем информирани и чувствителни. Да живеем в общество без насилие.

Необходими са спешни мерки за справяне с домашното насилие и оказване подкрепа на пострадалите в цялата страна.

Фондация „П.У.Л.С.“ подкрепя Шествие за правата не жените! Ако и вие вярвате в необходимостта от постигане на истинска равнопоставеност на половете и нуждата спешно да се справим с домашното насилие, заповядайте днес, 8 март от 18 часа пред Министерски съвет!