Премиерът Бойко Борисов се надява, при поевтиняване на петрола, протестите да спрат

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ

Премиерът на България Бойко Борсов бе на живо днес в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Повод за това е кипящото дни наред гражданско недоволство, не само в Перник, но и в страната. Ето какво каза Борисов по този повод: 

На въпроса били подал оставка на фона на продължаващите протести, той коментира:

„Правил съм го два пъти, но сега адресатите са такива, с 20 ст. са паднали цените на горивата, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара. Те падат в момента, но не заради протестите, а защото цената на петрола пада“.

Премиерът изрази надежда, че протестите ще спрат със спадането на горивата.
Той посочи, че държавата няма как да намали акциза при толкова много социални плащания и каза, че трябва КЗК да разреши на компании да публикуват всеки ден как си формират цените, за да могат хората да проверяват.

Според Бойко Борисов сега няма защо да има предсрочни избори.

„Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата“, посочи той.

„Увеличаването на доходите е в основата и на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите с над 500 млн. повече за общините. Увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече в здравеопазването, със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, с 20 млн. повече за култура. Мога да изброявам още много. Във всяка една сфера се повишават доходите. И когато се постави така въпросът за бедността – коя партия подписа за „Белене“ и стоят два реактора за 3 млрд. похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3? БСП“, отговори той и отново зададе въпрос: „В кой мандат падна КТБ и това струваше 3,7 млрд.? Съберете ги трите цифри и ще излязат близо 7 млрд. Тези 7 млрд. да ги разпределим на хората, колко ще излезе? Това е било преди две години. Тогава им казах: „Заповядайте, направете правителство“. Сега няма защо. Повтарям за хиляден път. Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение“, подчерта той.

Попитан дали е възможна друга форма на управление, премиерът отговори, че без да се мине през избори това няма как да стане.

„Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там“, каза още Бойко Борисов.

Източник: dnes.bg