Областна администрация финализира втория проект по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия

Със спортни турнири по футбол, баскетбол и традиционни спортни игри, бе финализиран вторият проект по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия между Областна администрация Перник и община Цървени кръст (Сърбия).

Областният управител Ирена Соколова поздрави всички бенефициенти участвали в реализирането на дейностите – експерти, технически екип, директори и др.

Целите на “Инвестиция в здравето и просперитета на младите хора в българо-сръбския регион”, както е наименованието на общия проект, са подобряване на материалната база за спорт, отдих и осигуряване на повече условия за физически активности в двете професионални гимназии в Перник – по облекло и туризъм “Св. Иван Рилски” и по енергетика и минна промишленост “Христо Ботев”. В съседната партньорска страна проектът бе реализиран в училищния двор на Колежа по приложни технически науки, Механотехнически техникум “15 май” и Техническото транспортно училище “12 февруари” в гр. Ниш.

Пернишките училища вече разполагат с ново футболно игрище, комбинирана площадка за волейбол и баскетбол, фитнес на открито, лекоатлетическа писта със специфична настилка, осветление и паркинг зона. 

В строително-ремонтните дейности, само за спортните съоръжения в Перник, бяха вложени 221 566 евро.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова присъства на официалното откриване и прерязване на лентата на новото спортно съоръжение. Тя поздрави областния управител, учителите от двете училища и учениците за новата придобивка, която ще бъде в полза на създаването на положителен опит чрез различни форми на физическа активност и спортуване.

Губернаторът и министър Михайлова наградиха с купи и медали отборите от сръбска и българска страна участвали в спортните надпревари.

Проектът е финансиран от ЕС чрез програма за трансгранично сътрудничество Interreg ИПП България – Сърбия 2014 – 2020 г.