Преди 110 години цар Фердинанд обяви независимостта на народа си с думите: Нищо не бива да спъва България. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят

Преди 110 години на 22 септември в черквата на престолния град Търново, българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз приема титлата „цар“.

България става независима! 

Независимото Царство България е признато от Великите сили на следващата година – през пролетта на 1909 година.

Устремът на българският народ и неговият Държавен глава към прогрес се долавя от Манифеста на Цар Фердинанд:

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.”

Днес Перник ще отбележи Денят на независимостта с празнично шествие, което ще стартира в 11:00ч. от паметника на болярина Кракра и ще завърши пред Двореца на културата. За доброто настроение на перничани ще пеят и играят момичетата и момчетата от ансамбъл Граовска младост.

Нека днес вдигнем глави, горди и независими.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!