Младежи се надигат срещу горенето на боклуци в Перник, задава се тежка зима над града ни

Горенето на боклуци в Перник, което започна, а официално предстои да се узакони се очертава да вдигне на бунт перничани, прогнозира zaPernik.com. Гласове в тази посока вече се чуват навсякъде из улиците на Перник, както и онлайн пространството.

Единствен „За Перник“ като медия бие камбаната за случващото се във въздуха над града, а институциите мълчат до този момент.

Младежко обединение е написало декларация, в която се противи на предложенията да се горят отпадъци в Перник. До този момент такова желание са изявили поне три фирми, една от които е „Топлофикация“. Защо да копае въглища или да гори пръст, както досега, като може да гори боклуци , които са висококалорични и парното да думка с безплатно гориво.

Ето какво казват младите перничани:

Ние, членовете  на Младежкото обединение изразяваме категоричната си позиция против реализирането на инвестиционните намерения.  Искаме да живеем в чист град и да дишаме чист въздух. Искаме да бъдем здрави, да имаме бъдеще както ние, така и идните поколения. За нас устойчивото развитие е приоритет. Бъдещето на идните поколения, а както и нашето зависят от политическите и управленски решения, които се вземат от управляващите днес. Няма как да останем безучастни пред такива  политически решения с инвестиционен характер, целящи финансовото облагодетелстване на няколко души, а цената ще платим всички ние – гражданите на Перник. Цена и то много висока – здравето, живота и бъдещето ни. Качеството на въздуха в Перник е доказано влошено, а горенето на RDF може да прибави към коктейла от вещества, които всички дишаме още: кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани. Като към тях добавим и серен, азотен и въглероден диоксит, които изпълват въздуха при използването на твърдо битово гориво, всичко се влошава допълнително.

Според лекари такова горене може значително да повиши заболеваемостта от респираторни, сърдечни, онкологични и други заболявания сред жителите на града..… С това инвестиционно намерение се иска в котлите на ТЕЦ „Република“ да се горят биомаса, шисти и модифицирано гориво от битови отпадъци – RDF. Проблемът при този тип отпадък е, че в него могат да попаднат и опасни отпадъци, които не са за пелетиране. Самото изгаряне на RDF е остаряла технология, която доказано влошава качеството на въздуха.

Ние категорично настояваме органите на изпълнителната и местната власт да изпълняват отговорностите си към гражданите и предложенията за монтаж и експлоатация на модулни инсталации за производство на електрическа и топлинна енергия внесени в община Перник да бъдат отхвърлени.

Зад този проблем прозира въпросът, за това как се упражнява власта в града ни и в чия полза работят всъщност публичните ни институции. Зaявявaмe, чe paзглeждaмe ĸaзyca ĸaтo eлeмeнт oт нacтъплeниeтo cpeщy сигурността на жителите на града ни и зacилвaнe нa ĸopyпциoннитe и aвтopитapни тeндeнции в yпpaвлeниeтo на местната власт. Заявяваме, че щe peaгиpaмe  и зaнaпpeд, когато са на лице такива противоречиви практики. Ще отстояваме позицията си до край и ще следим за предприетите мерки и взетите решения по случая.