Перник празнува 133 години от Съединението

133 години се навършват днес от голямото историческо обединение на българския народ – Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Въпреки волята на великите сили, през 1885г. българският народ се изправя пред историческата неправда да бъде разделен. Източна Румелия, която след Освобождението е останала в пределите на Османската империя се отцепва и се обединява с новосъздаденото Княжество България. Въпреки решението на Великите сили на Берлинския конгрес.

Тази година Перник отново ще отбележи знаменателното събитие. Пред Двореца на културата в 11:00ч. ще започне тържественото честване, с думи и приветствия на пернишките управници, концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов и народни хора.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

С изключение на няколко изолирани произшествия, Съединението е осъществено без кръвопролития, но провокира Сръбско-българската война (ноември 1885) и Българската криза.

Ето и поздравленията, които местните управници отправят към всички перничани: 

Уважаеми жители на област Перник,
Без съмнение 6 септември 1885 година е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава.
Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството. На тази дата, преди 133 години, вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, но храбър народ от Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях и несправедлив за България Берлински договор, разделил изкуствено страната и народа ни.
Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним историческите изводи наложени от него.
Днес, 133 години от това знаменателно събитие, трябва да намерим воля за обединение по пътя към европейското бъдеще на България.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Ирена Соколова
Областен управител на Перник
Скъпи перничани,
Днес се навършват 133 години от най-значимото събитие – Съединението на България с Източна Румелия. На 6-ти септември през 1885 година българският народ за пореден път доказва своята сила и борбеност и всички ние трябва да сме горди, че сме част от история, пропита с патриотизъм.
Нека богатото културно и духовно наследство на нашата страна ни дават самочувствие и осъзната гордост.
Нека знаем, нека помним, нека съхраним историята на България, такава каквато е!
Да бъдем силни и мъдри!
Честит празник!
ВЯРА ЦЕРОВСКА
кмет на Перник

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

6-ти септември, денят на нашето Съединение е събитие, жадувано, от народа на несправедливо разпокъсаната на Берлинския конгрес България. Преди 133 години, едва шест години след като с кръв е извоювал своята свобода от Османско иго, българският народ обявява гръмко своето обединение. Отхвърляйки „правото” на силните да се разпореждат със съдбата му, народът ни доказва, че е силен, обединен и равен с другите европейски народи.

Съединението от 1885 г. предизвиква множество негативни реакции у Великите сили, но по-важното е, че то е продължение на българската национална революция. То е самостоятелно българско дело, замислено, осъществено и защитено от народа.

Днешният празник е един от многото велики дни в националната ни история, защото Съединението е кауза, за която са работили хиляди изтъкнати наши сънародници. 

Нека духът на онзи велик септемврийски ден ни обедини и днес, когато най-много имаме нужда от това. В името на просперитета на родния край и на България!

Честит празник!

06.09. 2018 г.                                     Станислав Владимиров

Гр. Перник   НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

      Инж. Любомир Бонев

   НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ