Пернишките абитуриенти шашнаха китайци, дошли да гледат в Перник тържествата за 24-ти май

Делегация от пет милионния китайски град   Хуай Ан  е на визита в Перник  в деня на българската просвета и култура- 24 май. Представители на побратимения китайски град  са за пореден  път в Перник, но за първи присъстваха  на отбелязването на най-светлия български празник и останаха впечатлени. Преди това кметът  Вяра Церовска прие шестчленната делегация водена от Чен Хонгу –заместник-председател на Общинския постоянен комитет  на гр. Хуай Ан. Вяра Церовска  запозна гостите с икономическия профил на общината и потенциала за инвестиции.

13240173_10206725334671223_4804751306260415963_n

„ Перник има свободни технологични пространства и ще се радваме,ако ваши фирми проявят интерес към региона“-  обясни заместник-кметът Денислав Захариев.

Народният представител Ирена  Соколова  даде пример с шведската  компания Телеборг, която стъпи в Перник преди, две години,а  вече увеличава бизнеса и създава нови работни места.

Гостите отбелязаха,че в Хуай Ан  има над 10 хиляди  промишлени  предприятие в сферата на IT технологиите,хранително-вкусовата промишленост,производството на стомана и други  и обещаха  следващото посещение да е с  представители на бизнес,които да проучат  възможностите за инвестиции.

По време на разговорите кметът Вяра Церовска отбеляза,че  Перник се гордее със своите  традиции  и културни ценности  и в тази насока може да се осъществява ползотворен културен обмен. Тя запозна гостите с празника „Сурва“,който е чест от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Членове на делегация споменаха,че са впечатлени  от  абитуриентските балове, на които са станали свидетели и  че в техния град също има най-различни фестивали.

Домакини и гости изразиха радост от продължаващите взаимоотношения между двата града, макар и с различни мащаби, и изразиха увереност, че тези приятелски отношения ще продължат и за в бъдеще. Кметът на общината връчи подарък на всеки един от официалните гости, а те от своя страна  и подариха  символична  картина с пейзаж от Хуай Ан с поканата да я  види на живо.

Коментари

коментара