Парното в Перник продължава да е: тука има, тука нема

Актуална снимка от тази сутрин

Ден след протеста на перничани срещу Топлофикация в кв. Мошино отново няма топла вода, а радиаторите изстиват, съобщи до ZaPernik.com жителка на квартала. 

„Вече е 09.03.- 3 часа сутринта. Водата е ледена, радиаторите студени. Това беше“, пише ни тя.

Темата за парното продължава да бъде актуална сред перничани във Фейсбук. От коментарите им става ясно, че на повечето места в града има парно и топла вода. Те обаче коментират, че това е докато текат проверки на ТЕЦ-а и поради топлото време, което винаги покачва температурите.

След масовия протест пред Минна дирекция, от Топлофикация -Перник са станали по-бързи в качването на съобщения – (очевидно вече имат интерент).

Последното уведомление е от тази сутрин и отговаря на въпроса на нашата читнателка от Мошино защо няма парно:

Дата: 09/03/2018
„Топлофикация- Перник” АД съобщава на своите абонати,че поради възникнала авария на топлопровод в кв.”Изток” ще бъде преустановено топлоснабдяването днес в 22ч. на следните адреси : – ул.”Ю.Гагарин” бл. 1, бл.3 – Автомивка „Ройс” – ул.”Мл.Стоянов”бл.2,2а/г,д,е/ Ръководството на „Топлофикация- Перник” АД се извинява на гражданите за причиненото неудобство .
От ТЕЦ-а уточняват също, че фактурите на абонатите им от месец февруари ще бъдат качени със закъснение, поради начисляването на допълнителни отстъпки на абонатите.

Съобщението за сметките идва като оотговор на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, който заяви, че всички абонати на „Топлофикация“ – Перник трябва да бъдат компенсирани за периода, в който са били с некачествено топлоснабдяване след аварията.

„Видът на договора не освобождава „Топлофикация“ – Перник от задължението да доставя такава услуга и когато, по общи условия, повече от 48 часа не е доставена услугата, съответният потребител – клиент, трябва да бъде компенсиран“, каза шефът на регулатора. Той уточни, че това правило важи и за потребителите от програмата „Лоялен клиент“, които получават услугата на преференциална цена.

Иванов информира, цитиран от „Фокус“, че от топлофикационното дружество обясняват зачестилите аварии с това, че част от тръбите вървят паралелно на амортизирани участъци на водопровода. При пробив в него студената вода облива тръби на парното, които са с много висока температура, и следва пробив и в тях. Затова „Топлофикация“ – Перник настоява за подмяна на част от ВиК мрежата.