Италианци луднаха по Сурва, идват в Перник на фестивал! Вижте пълна ПРОГРАМА

С всяка следваща година Международният фестивал Сурва в Перник става всек по-мащабен и набира все повече популярност по света и у нас. Атрактивните ни сурвакари оставят следа навсякъде, където се появат с тежките си звънци, ликове и костюми. Такава следа са оставили и като участници на Международно туристическо изложение в италианския град Сиена. Там българските сурвакари представили обичаят „Сурва“, а след това десетски италианци пожелали да дойдат на пернишкия фестивал.

Вече са организирани туристически групи от Италия, които ще посетят тазгодишния фестивал Сурва 2018 за трите фестивлани дни, съобщи кметът на Перник Вяра Церовска.

На форума в град Сиена пернишката кметица е запознала италианците с традициите в маскарадната обредност, бил е излъчен и филм за обичая и за Международниа фестивал на маскарадните игри – Сурва. Освен това са водени и разговори с различни туроператорлски и културни организации.

Пернишкият фест се провежда традиционно в трите последни почивни дни на месец януари. Тази година фестивалът започва на 26 януари, Петък, с традиционната научна конференция. Темата за 2018 година ще бъде „Маски и политики“. Фестивалнвите дефилета ще бъдат на 27 и 28-ми януари – събота и неделя, като няма да липсват и съпътстващите изяви.

Пълната прогрлама за фестивалните дни можете да видите ТУК