Перник получи приз „Чудесата на България“ за фолклорната традиция Сурва

Кметът на Община Перник Вяра Церовска беше удостоена с приз в кампанията „Чудесата на България“ на вестник „Стандарт“ за фолклорната традиция „Сурва“. Градоначалникът получи отличието в категория „Карнавален туризъм 2017 г.“ на стилната церемония в столичния хотел „Анел“. 

„Сурва“ е безусловно една от емблемите на Перник. Нашият автентичен обичай ни прави познати почти на всяко място по света. Зная, че любопитството към традицията ще доведе много гости и тази година. Щастлива съм , че „Сурва “ е част от Националната компания за опазване на културно –историческото наследство на България, сподели с гордост кметът Вяра Церовска.
Перперикон пък стана атракция №1 на „Чудесата на България“. Наградата получи българският Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров , която бе връчена от шефа на парламента Цвета Караянчева.

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди доцент д-р Людмил Вагалински в категорията „Археологически открития“ заради достиженията му в подводната археология. Министърът на културата Боил Банов отличи като победител в раздела за най-древните чудеса на България най-стария град в Европа Провадия-Солницата. Призът бе връчен на проф. Васил Николов, който ръководи разкопките на праисторическото селище.

Главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова и шефът на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов наградиха победителя в раздела „Градски туризъм“-столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Сред гостите на стилната церемония бяха още зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на Надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова, шефът на „Дънди Прешъс Металс“ Илия Гърков, членът на съвета на директорите на Пиреос банк Минко Герджиков, шефът на борда на „Албена“ АД Радосвет Радев, изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, шефът на фондация „Трейс за хората“ Десислава Любенова, почетният председател на БАХР Благой Рагин, посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, бившият шеф на НИМ проф. Божидар Димитров, шоуменът и продуцент Андрей Арнаудов, както и кметовете Корнелия Маринова (Ловеч) и Мирослав Янчев (Златоград), както и много други приятели на кампанията „Чудесата на България“.
Гостите се насладиха на изпълненията на гайдарите от състав „Петко Войвода“ и на малките таланти от детския хор към Българското национално радио.