Кой ще помисли за децата ни? Всяка сутрин мръзнат по спирките и закъсняват за училище

Пернишки деца са принудени да мръзнат и да се блъскат в препълнени автобуси, отивайки на училище, алармираха ZaPernik.com жители на квартал Тева.

Единствената линия №15, която пътува от квартал Тева за Кметство Изток е частна. А там не важат безплатните ученически карти. Така децата от Тева са принудени да плащат по 1 лев от джобните си, за да отидат на училище. Другата им опция е да се спуснат от квартал Тева по тъмно и студено, за да чакат общински транспорт на спирката при светофара за Тева в посока Квартал Изток.

Представете си следната ситуация, с която ежедневно се сблъскват учениците от Тева: излизаш по тъмно на студа и се спускаш до шосето, за да стигнеш до спирката на градския транспорт в посока Квартала. Там мръзнеш докато чакаш общинския транспорт, а когато той дойде е препълнен с хора и ученици пътуващи от Центъра за Квартала, и не можеш да се качиш. За да не закъскнееш за първи час ти струва 1 лев от джобните за закуска, който да дадеш на частния превозвач и макар и да пътуваш отново в препълнен микробус, да хванеш първия звънец.

„Защо децата ни трябва да слизат и да чакат автобуси номер 17 и 20, които са пълни- шофьорите не отварят първите врати, децата не успяват да се качват, а времето вече е доста студено. Защо трябва да мъчим, докато децата ни ходят в студа, за да спестим 2 лв за закуската им?“, пита разстроена майка читателите на ZaPernik.com и общинската управа.

Проблемът с градския транспорт от Тева до Изток е от години. Години наред бе невъзможно ако си от Тева да отидеш в тази посока, без да се спуснеш до основния булевард „Юрий Гагарин“, а навръщане отново да изкачиш баира за Тева. В последните години има частно бусче, което покрива отчасти  тази нужда на перничани да стигнат до училище и до работните си места. Но прави ли нещо Общинската управа в тази насока и как ще „интегрира“ тевенчани, които пътуват към „Изток“ и София в схемата си за градски транспорт?