Първо в zaPernik.com! Отчетът на кметския екип на Вяра Церовска за 2 години управление

Кметът на Община Перник Вяра Церовска направи отчет за двете години управление. В пресконференцията взеха участие – зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Севделина Ковачева и секретарят Радослава Манова.

Две години след 10 ноември 2015 г …
„Две години много труд и ентусиазъм, много проблеми, на които намерихме решение. И показахме , че сме грижовни стопани на Перник, един специален град за всички нас“, заяви Церовска.

Социални дейности беше първата тема, на която отдели внимание градоначалникът.

„В момента в тази област има 12 – дневни и кризисни центрове –, настанените в тях 301 души.

Дейности по проекти, които се изпълняват са – Приемна грижа, Общностен център, Осигуряване на топъл обяд , Социална услуга “Личен асистент”, Център за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберколоза.

Сред тях са и пенсионерски клубове, които са наша основна задача. Те са 15 на брой. В нашия мандат направихме и един клуб, създаден от миньорите и металурзите, който според мен е изключително важен.

Домашният социален патронаж е другата социална грижа. Имаме обществена трапезария и осигуряване на топъл обяд

Следва темата за Профилакториума, една от болезнените за нашия град – Във времето, което ние управляваме общината , стойността определена от Регионалната здравна каса като месечна издръжка е между 14 и 16 хил. лв на месец.Тази сума е изключително недостатъчна , заварихме ги с огромни задължения. Но за периода , който ние управляваме, директорът на здравното заведение всеки месец получава своите средства от Община Перник. Последно се включихме и в това да има и по –добро обзавеждане с допълнителен проект, за да има по –добри условия за перничани, които имат нужда от тази грижа.

Едно от нашите сериозни постижения е в областта на инфрастукрата и строителството. Това е санирането на 44 блока по Националната програма за енергиийна ефективност на многофамилни жилищни сграда. Виждам успехите, които постигнахме, виждам хиляди пернишки семейства в тези обновени блокове, с друг съвременен облик.
Нашата грижа към перничани продължи и със спортни площадки В рамките на двугодишния мандат са изградени 9 спортни площадки, предстои довършване на десета в с. Кралев дол.

Спортни площадки има в VІІІ ОУ “Кракра Пернишки” и в Обединено училище “Темелко Ненков” . Всичките съоръжения са пълни с хора от различна възраст.

Едно от любимите места на перничани е Централния градски парк. Там също бяха направени ремонти. Изградиха се разрушените стълби, направи се беседка и нова чешма. Извършени са подобрения в Западния парк, оформихме и зоокъта за най-малките.
За най-малките жители на града са изградени още 5 детски площадки, предстои довършване на още 3 – в кв. Бела вода, кв. Изток и зона 1 и 4 в Централен градски парк

Това което се случи през тези две години е и довършването на Ритуалната зала в Централен гробищен парк.Завършено е и разширение на гробищния парк в кв. Мошино.

Не мога да не споделя решаването на един от най-важните проблеми в Батановци, където приключва изграждането на канализация. А в Ярджиловци тече вода от питейните чешми, след реализирането на проекта за водоснабдяването.
Успоредно с това беше извършен ремонта на спортна зала “Миньор“. Изцяло беше подменена дограмата, санирана беше сградата и ремонтиран покрива .

Извършено е проектиране и строителство на ул. “Костенец”.Извършена е подмяна на водопровод и реконструкция на път в с. Студена. Положен е асфалт на ул. “Райна Княгиня”, през която минава голям трафик.

Изградена е подпорна стена на ул. “Морени” и ул. “Брезовица”в с. Кладница. Ремонтира се моста на р. Струма. Започна изграждането на Парк на предизвикателствата в местността „Войниковец“.

Извършват се дейности по въвеждане на мерки за енергийна ефективност на ДГ №1 “Миньорче” – 592 564 лв.

Въведени са мерки за енергийна ефективност на ДГ №8 “Изворче” – 768 042 лв. по ОП „Региони в растеж“.
Благоустроени са междублоковите пространства в кв. Тева. Изградени са нови паркинги – зад Съдебната палата и на ул. “Железничарска“. Изградихме и дългоочакваната велоалея с дължина 6.6 км и е извършена подмяна на спирките.
Изградени са нови паркинги – зад Съдебната палата и на ул. “Железничарска”.

За екипа е гордост ремонтът на подлеза при жп. сп. „Даскалово“ , който беше в замразено състояние повече от 35 години. След изграждането на вътрешно – градската магистрала строителите оставили само носещи панели и го затрупали. До този момент никой от управляващите не беше съумял да осъществи този проект. Подменено е осветлението в селата Рударци и Драгичево

Приключва основният ремонт на читалищната сграда в с. Драгичево.

Изготвен е проект за основен ремонт – изграждане на водопровод и канализация на ул. “Палма”.

В готовност е и проект за кръгово движение при кв. Иван Пашов и ул. “Благой Гебрев” в кв. „Изток“. Изготвен е проект за ремонт на моста над Градски пазар.Ремонтиран беше и манастирът в с. Кладница“, обобщи Церовска.

Кметът коментира и финансовата част на Община Перник. Тя конкретизира , че през 2008 г. Общината постъпват средства в размер на 12 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения.

През 2009 г. е получено ново финансиране от 6 000 000 лв., чието предназначение е също разплащане на просрочени задължения.
През 2010 г. започва натрупване на нови задължения, които в по – голямата си част са към НАП .
През 2011 г. започват да се натрупват и задължения за отчисления за депониране , съгласно чл. 60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъци
През 2015 г. всички натрупани задължения на Община Перник са в общ размер на 37 621 113 лв. , от които в най-голям размер са :
Към НАП – 3 501 780 лв., при лихвен процент 20.
Отчисления за депониране , съгласно чл. 60 и чл.64 от ЗУО – 5 909 043 лв. Към доставчици – 13 597 640 лв.
Към настоящия момент общите задължения на Община Перник са в размер на 36 967 510 лв., от които:
Към НАП – 3 418 634 лв.
Към доставчици – 6 972 802 лв
Община Перник може да се похвали с редовно сметоизвозване, завишен контрол и почистване на нерегламентирани сметища.

Изцяло подновен е Кастрационния център в Перник – снабден е с нова техника и разполага с нова операционна зала.

Перничани вече се возят в съвременен транспорт, екологично чист, с монтирани електронни часовници на начална и последна спирка.В договора с превозваческите фирми са заложени GPS устройства и видеокамери.

Работим и за съвременно комплексно административно обслужване.Удължено е работно време за деловодството на Община Перник.Поставени са посттерминални устройства в деловодството. Предоставят се услуги по електронен път;
въвеждане на CAF система

Има нови Наредби за организация на предучилищното образование. Въвеждамеелектронни дневници в детските градини.Подкрепяме деца с изявени дарби.Дофинансираме училищата с маломерни и слети паралелки в малките населени места. Посттерминални устройства са поставени и в 4 детски градини.

Има нови акценти в подготовката и провеждането на МФМИ “Сурва”. Изготвена е програма за популяризиране на обичая “Сурва” като част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО;

Въведени са нови концепции за отбелязването на 1 юни, Великден, Деня на града – 19 октомври и Коледа.

Община Перник взе участие в националните чествания по повод 180 години от рождението на Апостола на свободата.

Работим по специална лятна програма за децата на Перник. Взети са иновативни решения за съботно-неделни спектакли и концерти на открито, творчесски работилници , флаш моб.
Спортният календар на Община Перник също е много богат в направленията –масов спорт, ученически, елитен и за хора с увреждания.

Масови спортни състезания се организират повод 17 май и Деня на града -19 октомври.

Кметът Вяра Церовска не подмина и наследството , което получи от предишните управници.
Тя не скри разочарованието от бутафорната визия на средновековната крепост „Кракра“, изградена от пластмаса. С нея се прославихме негативно по света. Получихме подигравките на редица изтъкнати професори и историци. Не беше подмината и темата за централния градски площад, който е завършен с много усилия , за да бъде едно приятно място за перничани, въпреки некачественото изпълнение.