Прокуратурата оспорва 25 акта за строителство в Община Перник, втори сме по нарушения в България

Върховна административна прокуратура установи случаи на незаконосъобразни норми в наредби, приети от Общинския съвет на Перник, с които се допуска да се учредява право на строеж, на надстрояване или пристрояване на сгради само със заповед от кмета на общината. Сред тях са и разпоредби, с които без решение на общинския съвет кметът може да издаде заповед или анекс при промяна в параметрите на тези права.

Така според прокуратурата се нарушават чл.37 и чл.38 от Закона за общинската собственост, според които решението на общинския съвет е условие за извършване на разпоредителните действия по учредяване на право на строеж, на надстрояване или на пристрояване.

На тази основа от ВАП е организирана проверка за законност, при която на местната прокуратура са издирени конкретни заповеди издадени след 1 януари 2015 г., с които се извършват незаконосъобразни разпоредителни действия от посочения вид с имоти – общинска собственост.

Най-голям брой на заповеди, подлежащи на протест, са разкрити в община гр. Добрич /27 бр./ и община гр. Перник /25 бр./,

Нарушенията в Перник са повече дори и от Столична община, където са само /16 бр./.

До настоящия момент във ВАП са получени данни за проверени повече от 1191 административни акта, като 173 от тях следва да се оспорят пред съда.

Ефектът от проверката се изразява в отстраняване на случаите на незаконосъобразно разпореждане с общинска собственост без решение на общински съвет с цел спазване на целта на закона, който въвежда засилена защита на обектите й, се казва в съобщението.