В Трън се случи медицинско чудо

Снимка: Интернет

Днес трънчанката Иванка Иванова, която страда от заболяването Синдром на Даун в най-тежката му форма навърши 54 години. Жената е отгледана с много мъки, но и грижи и любов от нейните роднини. Това съобщи съседка на Иванка пред брезнишкият сайт Zapadno.com

В късния следобед трънчанка пожелала анонимност съобщила за рождения ден на Иванка Иванова. Вероятно за много хора това не е новина, но за запознатите е дори нещо повече. Синдром на Даун или тризомия 21 е вид геномна мутация при хората. Дължи се на появата на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка, оттам и терминът „тризомия 21“. Успоредно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии, се наблюдават и намаляване на способностите на възприемане, умствена изостаналост, вродени сърдечни пороци. Хората страдащи от заболяването често умират млади, ненавършили юношеска възраст.

„Тези хора умират много млади и оцеляват само в семейна среда. Подчертавам, че това е заболяване, при което хората умират много млади и единствено и само с голяма грижа в семейна среда те доживяват до такава възраст. Искам да се обърне внимание към семейството, което отглежда жената, защото наистина е много трудно. Аз съм съседка и просто искам на семейството да му стане приятно, че някой се е сетил за това.“, сподели трънчанката, която живее близо до Иванка Иванова. Тя допълни, че семейството се грижи и отглежда страдащата жена без подкрепа на държавните институции в България. Наскоро е починала майката на Иванка, за която се грижат нейните племенници. „В чужбина хората с увреждания са на почит и уважение, а пък тук единствено и само за Иванка се грижат двама млади хора, което за мен е огромна чест. Няма никаква помощ от институциите, въпреки че в Трън има 5 социални услуги – семейството не е подкрепено от никого.“, каза още съседката на Иванка.