РАЗВРЪЗКА: Ето какво се случи гребците, обвинени в бракониерство на язовира в Лобош!

Какво се случи след скандала с бракониерство на гребци от националния отбор на язовира в Лобош, за който ZaPernik.com пръв съобщи?  

Припомняме , че гребци от националния отбор на България бяха хванати да ловят незаконно риба в базата, където тренират. Това обвинение отправиха доброволци от Централната рибно-опазваща организация.

Марио Антонов и екипът му от 28 души са доброволци към Централната рибно-опазваща организация от няколко години. На поредната нощна обиколка засичат мрежа на странно място – националната гребна база на язовир Лобош.

„Мрежа беше закачена на шамандурата, която обозначава коридорите на гребците. Под нея. Отдолу. Извадихме я. Излязохме на брега”, разказва Марио Антонов.

На сутринта, докато доброволците спят в палатките, са събудени от тропане. Някакво момче обикаляло и крещяло: „Къде ми е мрежата”. Започнало да рита доброволците.

Според Марио нападателите са трима национали по гребане. Когато със служител от агенцията иска обяснение, е изгонен от треньорите в гребната база.
След инцидента с треньорите на националния отбор по гребане Румяна и Свилен Нейкови така и не успяхме да се свържем. Били ангажирани със състезания, съобщава bTV в свой репортаж.

От федерацията съобщиха, че случаят ще се изясни на следващото заседание на Управителния съвет.
По-късно лично шефът на федерацията и бивш министър на спорта е потърсил доброволците. Обещал случаят да се изясни.

Екипът ни не беше допуснат до заседанието на Управителния съвет и очната ставка. В крайна сметка се стигна до решение.

Треньорите и състезателите ще бъдат наказани, но няма как да бъдат финансово наказани, защото нито едните, нито другите получават финансов стимул от федерацията, обяви Румяна Нейкова.

От федерацията отрекоха тримата 15-годишни национали да са бракониерствали.

Решението е Централната рибно-опазваща организация съвместно с Българска федерация по гребане ще обединят сили в борбата с бракониерите.

Ето какво разказа Марио пред ZaPernik.com за злополучната нощ и последствията от нея:

„Отидохме в петък на язовир „Лобош“, за да си направим един лагер. Бяхме там до неделя и риболовствахме. Вечерта влязохме с лодката във водата и извадихме поредната бракониерска мрежа.

В събота срещу неделя отново влизаме и сигаме при базата на ВМА – където е лагера на Националния отбор по гребане. В полунощ, под една от шамандурите, които очертават коридорите им беше въпросната мрежа, която извадихме и прибрахме. Върнахме се на брега, но все още не бяхме изгорили бракониерската мрежа, тъй като беше 3 часа сутринта“, разказва риболовния надзорник и продължава:

„В 9 часа сутринта чувам някакво тропане по брега, поглеждам и виждам как двама стоят на брега с една моторна лодка до нашия лагер, а трети ходи по брега и търси нещо. Бях с още две момчета, но си бяха тръгнали. Поглеждам и викам: „Какво правиш тука, бе”. А те започнаха да повтарят „Върнете си ни мрежата” и тръгнаха да я взимат. Аз им казаха, че мрежата няма да я пипат. Аз съм все още в спалния чувал. Както съм все още легнал, едно от момчетата започва да ме рита.

Изправих се и започна един бой.

Другите две момчета също се намесиха и започна една разправия. Чувам как единият каза на другия, „спукай му лодката”. А лодката ми е 2000лв. Трябваше да отреагирам по някакъв начин и им казах, че съм държавен служител. В този момент те се уплашиха и си тръгнаха.

В крайна сметка мрежата е изгорена, но съм я събрал в един чувал и лично ще я връча на националната гребкиня Румяна Нейкова.

Във вторник, поредната проверка, заедно с държавен служител на ИАРА отидохме вечерта в тяхната база. Свирнах с клаксона, излезе един господин. Попитахме го дали е треньора им, той каза „да”. Разговорът вървеше нормално до момента, в който не му обяснихме, че става въпрос за мрежа, която е била извадена в събота срещу неделя. В момента, в който той чу думата мрежа, започна да крещи: „Какви сте вие, тук да ми идвате, ще звънна на 112″.

Служителят, който ни придружаваше му каза да се разберем като цивилизовани хора, но той продължи да надига: ще ви изгоня, сега ще викна охраната. И общо взето настана една патардия“, разказва надзорника.

След посещението, Марио намира телефона на Румяна Нейкова и тръгнал да й обясни случаят. „Тя се измъкна деликатно, че знаела за кои две момчета ставало дума, но аз я контрирах, че първо не са две момчета, а са три и второ, няма как да знае, при положение, че треньора отрича, че знае за подобно нещо. Помолих я да се срещнем и да поговорим за тези момчета, дори и да не са тогава на място, има картотеки и снимки, аз мога да ги разпозная, за да може да тръгне някаква процедура. Защото аз междувременно си извадих и амбулаторен лист, имах драскотини по лицето от побоя. Тя каза: „Добре“ , помоли ме това да стане на 15 август, тъй като в момента на гребната база се провежда първенство по гребане, разказа още Марио Антонов пред zaPernik.com.

Марио Антонов спомена, че пред базата за гебане от ноември месец миналата година, до момента са намерили пет мрежи. „Дали са техни или не са, не мога да кажа, споменавам го като факт. Мога да говоря конкретно за последната мрежа, която намерихме, защото те дойдоха и казаха: Дайте си ни мрежата”, каза още Андонов, като подчерта, че момчетата са пристигнали с моторната лодка на треньора си.

Така, че според него треньорът няма как да не знае за случващото се, особено съдейки по начина, по който е реагирал при проверката.