Светъл празник е днес! Стотици перничани запалиха свещи за здраве в Кметствата Изток и Драгичево

С тържествено богослужение и водосвет за здраве и благоденствие най-големият пернишки квартал „Изток“ отбеляза храмовия си празник. Най-светлият летен празник събра в двора на църквата „Успение Богородично“ стотици жители и гости, дошли да почетат Успението на Божията майка.


Празничният ден по традиция започна с отслужване на тържествена Света литургия. За да запалят свещ и да се помолят за здраве, службата посетиха зам.-кметовете на Община Перник Севделина Ковачева и Денислав Захариев, кметът на населеното място инж. Емил Костадинов, зам. областният управител Иво Иванов, представители на дамската структура на ПП ГЕРБ-Перник.


По традиция беше осветен и раздаден курбан за благополучието на местните жители.
За доброто настроение на всички гости беше подготвена музикална програма с участието на пернишкия славей Ива Давидова.


Празнично приветствие към присъстващите отправи кметът на квартал „Изток“ инж. Емил Костадинов.
„Честит празник Света Богородица, един от най-светлите дни за всички християни. Нека Божията майка ни закриля и прави ни по-добри, за да бъдем изпълнени с повече човеколюбие“, заяви кметът на „Изток“ и пожела на всички жители и гости много здраве, радост и благополучие.

Храмов празник имаше днес и в Драгичево. Кметът на селото Виктор Викторов също посрещаше гости.

На този ден празнична света Литургия беше отслужена във всички храмове със свещеници в общината. На този ден Божията майка се е разделила със земния живот, за да поеме към Небесното царство на своя Син и вечния живот, какъвто е крайният стремеж за всеки православен,  обясняваха духовниците.