Красиви и без бални тоалети! Абитуриентите от 12-ти А клас на Езиковата в Перник отиват с тениски на бала

Абитуриенти от Езиковата гимназия се включиха в Националната кампания „С тениска на бала“. Вместо да облекат скъпи тоалети в деня, в който училището ги изпраща по пътя на живота, зрелостниците от 12 А клас решиха да помогнат на свои връстници без родители. 

Суетнята около абитуриентските балове, включваща избор на тоалет, на заведение, на час при фризьор и козметик обикновено трае цяла година. Освен за самия бал, абитуриентите купуват и втори тоалет за последния си ден в училище. Така беше и тази година във всички пернишки училища с едно изключение – 12 а клас на Езиковата гимназия, в който учениците решиха да останат по тениски, за да помогнат на свои връстници без родители.

Снимка: Кракра ТВ

Кампанията започна спонтанно през 2013, когато цял випуск абитуриенти от Пирот отиде на бала с тениска, вместо с рокля или костюм, и дари спестените пари на деца в неравностойно положение. От 2014 инициативата се реализира и в България, а със събраните средства се осигурява обучението на студенти-сираци за период от една година.

„Много се радвам, че е обединихве. Още от началото на годината знаехме какво ще направим на изпращането. Тове е нещо различно“, споделя ученичката Александра пред КТ Кракра.

За трите години инициативата с тениска на бала е раздала стипендии на 101 студенти, всяка на стойност 2000лв. В кампанията може да се включи всеки като закупи тениска на стойност 20лв., има и банкова спетка, по която всеки може да преведе дарение.