Известната пернишка библиотекарка и поетеса Росица Ангелова издаде нова стихосбирка

Излезе от печат новата стихосбирка на поетесата Росица Ангелова, озаглавена „Морфология на въртенето”. Това е шестата поетична книга на авторката, която излиза след няколко годишна пауза. Книгата ще бъде представена пред публика на 12-ти май в галерия-книжарница „София Прес” в столицата.

„Морфология на въртенето” е книга-метафора на вътрешните ни емоционални световъртежи, поетична селекция на кръгове от движението, от растежа, от завихрянето и утаяването на физическите ни и илюзорни несъвпадения със света. Човекът като мистерия и възпаление. Вътрешният човек. Външният човек. Напрегнатото усилие да станеш цялостен, да затвориш кръга, да се хармонизираш с мислите си, с живота, със своите цикли, с циклите на другите. Книгата е издание на литературен кръг „Смисъл” с редактор поетесата Виолета Христова. Дизайнът, оформлението и предпечатът са на Елица Атанасова, а за корица е използван фрагмент от картината „Полет” на художника, актьора и поета Петър Георгиев-Рей.

Първата стихосбирка на Росица Ангелова- „Неизбежни души” излиза през 1998г. и печели Наградата за млада българска поезия „Владимир Башев”. Следват стихосбирките ”Тревожна тишина”, „Преди да отлети звънът камбанен”- репликираща поезия, съвместно с поета Томи Тодоров, „Затворих тъмното отвън” и „Една ябълка разстояние” . Публикувала е свои стихове в сп. “Струма”, “Мисъл”, “Везни”, “Жарава”, “Птици в нощта”, в. “Пулс”, “Словото днес”, Антология – „Бунтарите” (Бургас), Алманах на поетичния панаир от гр. Кула (2006 г.), CD – Антология “Буквите”.

Носител е на няколко литературни награди: Лауреат от националния конкурс за поезия на името на Дора Габе (1998 г.); Награда за млада българска поезия – “Владимир Башев” (1999 г.) ; Лауреат на Националния поетичен конкурс “Христо Фотев” – Бургас (2006 г.) и др. Член е на Съюза на българските писатели.

Росица Ангелова е родена в Перник. Завършила е Библиотекарския институт в София и българска филология във ВТУ„Св. Св. Кирил и Методий”. Работи като главен библиотекар в РБ „Св.Минков”.

Be the first to comment

Leave a Reply