Когато доброто е по-силно от безразличието

Благородна спасителна акция с помоща на перничани, пожарна и едно куче е станала в Перник, на моста на река Струма. За това разказва свидетелка на случилото се в групата „Снимай Перник, нека всички видят“. 

Случката се разиграва навръх Великден, на 16 април, около 15 ч на моста на р.Струма при „Жълтото пате“, където куче се било заклещило във водосточна тръба.

„Чуваше се само глухо лаене. Първоначално докато локализираме мястото, откъдето идваше лаят – зов за помощ, загубихме 1-2 мин. После едно момче ни каза, че е видяло куче преди няколко часа да влиза в тръбата, гонейки птица. Пернишките пожарникари бяха супер отзивчиви – след подадения сигнал на тел.112, дойдоха за 5 мин. и без да роптаят, че сме ги извикали, се заеха да помогнат на кучето. Спасено е!!! Курцхаар! Има си стопанин, който го обича и на когото щеше да липсва! Респект към пожарникарите! За това куче днес е велик ден!“, разказва Огняна Павлова, на която са и снимките от спасителната акция.

Интересен момент обаче е, че в спасяването се е включило едно друго куче, вероятно бездомно. Именно то е насочило хората къде точно е бедстващият му събрат.

Докато чакахме Пожарната, друго куче, което чу лая на заклещеното, слезе в реката и се покатери до тръбата. Искаше да измъкне събрата си“, пише още Огняна.

Спасеното куче е ловна порода, едро. Вероятно се е втурнало да хване птицата, но не е успяло да се обърне и да се измъкне.

Перничани коментират и действията на пожарникарите. Не веднъж те спасяват успешно закъсали животинки из града по сигнал на граждани. Последният случай, за който писахме, бе едно коте, което не можеше да слезе от върха на дърво. Тогава то бе спасено с пожарникарска стълба.

Спасителната операция е проведена пред очите на много деца, случайно играещи в района. Добър пример за човечност и любов към по-беззащитните!

Снимки: Огняна Павлова

Be the first to comment

Leave a Reply