Зверската катастрофа на Великден била заради гонка между два „Голфа“! ZaPernik.com със ЗЕЛЕНО предложение към властта в Перник: Спрете тази писта на смъртта и я превърнете в най-голямото велопространство в България!

Зверската катастрофа на вътрешноградската магистрала, която вече наричаме „магистралата на смъртта“ , и която взе млада жертва навръх Великден, е била заради гонка между два „Голф“ 4-ка, научи ZaPernik.com.

Заради безотговорни тийнейджъри, които си правят гонки, загина навръх Великден човек, който не участва в тях – шофьорът на автомобила завиващ към кв. Тева.

АКО НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ С КАТАСТРОФАТА МОЖЕ ДА НАТИСНЕТЕ ТУК.

zaPernik.com ще направи революционно предложение към града, с което да се сложи край на вътрешноградската магистрала на смъртта и Перник да се превърне в най-екологичната пътна зона. А именно:

Едното платно – това до река Струма да стане изцяло велоалея /посока за кв. Изток/. Ще има място за много велосипеди, а това е начин хората да започнат да карат колела. И не само -има много нови начини за придвижване – ховърбордове, ролери, защо не и електроришки и т.н.

Второто платно /за центъра/ от двулентово да стане еднолентово в двете посоки. Така автомобилите ще се движат по-бавно и няма да стават гонки. А новата велоалея, която ще е на мястото на целия път от Димова махала до кв. Изток ще е най-голямата и широка велоалея в България. Само така може да изкараме хората на  колелата. Между двете  –  да посадим хубави цветя.

Сегашната велоалея ще остане пешеходна алея, а коритото на река Струма ще бъде реновирано, реката може да се повдигне и да стане красота.

Скоростната магистрала ще бъде външноградската магистрала, а в кв. Мошино ще се направи още едно вливане в нея. Който иска да се писти от кварталите Мошино и Изток до центъра, да го прави на външната магистрала.

ТРЯБВА НИ ВИЗИОНЕРСТВО! ТОВА МОЖЕ ДА ПРЕВЪРНЕ ПЕРНИК В НАЙ-ЗЕЛЕНИЯТ, БЕЗОПАСЕН И КРАСИВ ГРАД В СТРАНАТА!

Много умни градове в света достигнаха до изводите, че трябва да се ограничават, а не поощряват колите в населени места. В столици дори започнаха да разрушават магистрали и на тях строят паркове и велоалеи. Резултатът – хората започнаха да се движат пеш и с велосипеди.

Предлагаме същото в Перник! Да се спре вътрешноградската магистрала на смъртта. Да се раздели на две – велоалея и бавна вътрешно-пътна артерия. Да няма гонки. Да няма газове и отрови. Да няма трупове!

Ще обясним скоро по-добре идеята си на властимащите и перничани за дискусия, ще дадем примери и снимки от света защото:

  • Достатъчно млади жертви даде вътрешноградската магистрала
  • Тя се превръща в арена за гонки
  • Почти никой не спазва ограниченията за населено място на нея
  • Новата велоалея е почти неизползваема, заради газовете, които излизат от автомобилите и влизат директно в колоездачите
  • Перник ще обърне рязко политиката си към зелен град, от което има спешна нужна, защото сме с най-мръсния въздух в Европа, а от това всички боледуват.

Да, в началото може да звучи странна и доста смела тази идея, но Перник не се нуждае от козметични промени, от бутафорна гримаса, а от сериозна реконструкция. Нямаме сто живота, а някои хора, и то невинни, останаха без живот, заради неефективни решения.

Да действаме!

Be the first to comment

Leave a Reply