Очаквайте на Лазаровден в Перник…

На 8 април от 8,30 ч. до 17:30 ч. самодейци /лазарки/ при читалищата от Община Перник ще припомнят и покажат пролетните празници, свързани с обреда за минало, с идеята да се поддържа колективната памет и родова принадлежност.
Целта е осъществяване на онази верижна връзка между поколенията, която е така необходима, за да се осъществи предаването на културните ценности, самосъхранение на завещаните нравствени, естетически и други норми в обществото.
В този смисъл всеки обред или група обреди, свързани, в едно смислово цяло като обредно съдържание се родеят с празника и се превръщат в празник, така се изгражда празничната система на даден народ и ние сме длъжни да си я припомняме.

Място, час и график на читалищата, който ще лазаруват:
1.Начален час: 08,30 ч. пред читалището в с. Люлин. Лазарки при НЧ «Христо Ботев-1961 г.» с. Люлин обикалят по къщите с лазарски песни и наричания.
2.Начален час: 9,00 ч. в кв. „Бела вода“ пред читалището. Лазарки ще обикалят квартала за Лазаровден.
3.Начален час: 09,00 ч. –сборен пункт пред черквата. Лазарки при НЧ «Пробуда-1922 г» с. Драгичево обикалят по къщите с лазарски песни.
4.Начален час: 10,00 ч. в с. Витановци. Лазарки при НЧ «Отец Паисий-1928 г» с. Витановци ще покажат обичай «Лазаруване».
5.Начален час: 10,45 ч. Лазарки при НЧ «Чичо Стоян-1927 г.» с. Дивотино. Ще покажат обичай и лазарски песни.
6.Начален час: 16, 00 при НЧ «Пробуда-1937 г.» с. Кладница. Лазарки към читалището ще посрещнат гостите с лазарски наричания и след това ще ги поканят от 17,00 ч. на празничен концерт- програма по повод -80 г. юбилей на читалището.

Be the first to comment

Leave a Reply