Учени се събраха в Двореца на културата в Перник да нищят Маскарадът в селото и града

В Конферентната зала в Двореца на културата в Перник тази сутрин започна научната конференция, предхождаща Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Форумът се провежда за 24-ти път и тази година е на тема „Маскарадът в селото и града“, обяви директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова при откриването. Тя подчерта, че форумът се радва на изключителен интерес и вече е утвърден като конференция, която събира учени от Балканския регион.
Кметът на Перник Вяра Церовска приветства с добре дошли учените и изследователите, участващи във форума и им благодари за нестихващия интерес към традицията и фестивала Сурва и към маскарадните игри. Тя пожела успех на участниците и още по-интересен сборник от него за следващата конференция. На откриването на форума присъства и заместник-кметът по образование и култура Севделина Ковачева.

Това наистина е чудесен форум, а сборниците от него са сред цитираните научни съобщения у нас, подчерта в началото на конференцията нейният научен ръководител проф. Иван Маразов. Провеждането му е отговорност на Общината и Регионалния исторически музей в Перник и те отлично изпълняват тази отговорност по организацията му, отбеляза той. „Единствената ми забележка към общината е, че е пуснала много студено време.“, пошегува се ученият.

В програмата на конференцията са включени 30 научни доклада.Изложенията започнаха с научното съобщение на проф. Георг Краев на тема „Маскарадните игри вчера, днес и утре“. Темата, на която се спира проф. Иван Маразов е „Метаморфоза и маска. Човекът-риба“.

Конференцията ще продължи до 16.30 часа и ще завърши с дискусия. Най-вероятно форумът ще определи и темата за конференцията през следващата година, която ще бъде юбилейна – 25-та.

Be the first to comment

Leave a Reply