Важно за любителите на домашната ракия! До 1000 литра ракия годишно ще се вари без акциз и уведомление

Интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ на заместник-председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова във връзка с внесеното от ПП ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите.

Водещ: На заседание Парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди внесеното от ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите. Според него връщат стария режим за варене на ракия. Отново лимитът от 500 става 1000 литра, и в този обем ракия може да се вари без акциз през цялата година. Събеседник по темата е Диана Йорданова – зам.-председател на Бюджетната комисия. Какво още предвиждат предложените от ГЕРБ промени в Закона за акцизите, г-жо Йорданова?
Диана Йорданова: Правилно анонсирахте. Това е едно от основните предложения, едно от основните промени. Тук е мястото да подчертая, че тя се случи вследствие на общ доклад, който изготвихме в Бюджетна комисия на базата на смесени предложения, както от нас, така и от колеги от Патриотичния фронт, колеги от Реформаторския блок. В крайна сметка бе прието нашето предложение, постигнахме съгласие относно това общата вместимост на съдовете за варене на ракия да бъде увеличено от 500 на 1000 л. Друга изключително важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни, която към момента съществува. Тоест, човек, ако реши да си вари ракия по това време на годината, трябваше да е пуснал уведомление в Агенция „Митници“ и да заяви това свое желание. С решението днес този уведомителен режим отпадна, което означава, че всеки, когато реши по всяко време на годината, може да вари ракия. И третата съществена част от промените, които гласувахме в Бюджетна комисия, е създаването на регистър в следствие на наредба, която ще се изготви в Министерството на икономиката, тъй като Министерството на икономиката ще създадат този регистър, в който всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. „казани за варене на ракия“, трябва да бъдат вписани. Това го правим с оглед на контрола от една страна, от друга страна е за безопасност на българските граждани. Така че когато се установи, че има несъответствие с уредите за производство на ракия или не е доказан източника, от който те са закупени, да може органите в лицето на Агенция „Митници“ и Министерството на икономиката да вземат съответните мерки.
Водещ: Г-жо Йорданова, кое наложи промените?
Диана Йорданова: Промените са наложени най-вече от желанието на многобройните български граждани, за които, както знаем, ракията е традиционно българско питие. Доста срещи сме правили, както със Сдружение „Българска ракия“, където са обединени по-големите собственици на такива казани, така и при срещите ни с отделни граждани в нашите избирателни райони. Оказа се, че това е една от основните теми, която се поставя. А ние, както знаете, винаги сме се обръщали към хората, и след като това е тяхното желание, мисля че е редно да го изпълним.
Водещ: Кога промените ще станат факт?
Диана Йорданова: В сряда, другата седмица, законопроектът ще бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарна зала, което означава, че от момента на обнародването му в Държавен вестник, може би началото на по-следващата седмица, те ще станат факт.
Водещ: И на практика по този начин вие отговаряте на желанията на хората за това национално питие?
Диана Йорданова: Точно така.
Водещ: Как мина дискусията в Бюджетната комисия? Имаше ли „против“?
Диана Йорданова: Изключително единодушно. За съжаление, колегите от БСП напуснаха заседанието на Бюджетната комисия малко по-рано.
Водещ: Защо?
Диана Йорданова: Заради тяхно несъгласие с включване на точката за увеличаване на програмата за енергийна ефективност с още 1 млрд. лева. Изтъкнаха аргументи, които на мен честно повече ми импонират на начало на предизборна кампания, а не по същество. Защото в крайна сметка програмата за саниране доказа своята ефективност. Има изключително много желаещи български граждани да се включат, и трябва да удовлетворим и това тяхно желание. Но всички останали колеги подкрепиха предложенията. Дори предложения, които те бяха направили ги оттеглиха в името на съгласието. И в крайна сметка, за да си свършим и основната работа, за която са ни изпратили хората, гласували за нас по места.
Водещ: Можем ли да кажем в заключение, г-жо Йорданова, че ракията е обединила народните представители в Бюджетната комисия, но санирането като полезна мярка, ги е разделило?
Диана Йорданова: Да, спокойно може да се направи този извод, за голямо мое огорчение.
Водещ: Е, нека да допуснем, че при следващи заседания санирането ще има същата съдба като ракията, може би защото ще има по-малко предизборни тежнения?
Диана Йорданова: Искрено се надявам. Още повече, не всичко е приключило, тъй като в Бюджетна комисия в крайна сметка тази програма беше одобрена, беше гласувана, получи подкрепа на останалите народни представители с изключение на колегата от Патриотичния фронт. Предстои гласуване в пленарна зала, така че разчитам на разума и съвестта на колегите, за да може тя да получи своята подкрепа и да продължи своето функциониране.
Водещ: А ние пък разчитаме на възможността на нашите слушатели да си направят своите изводи по две предложения еднакво разумни с еднаква полезност за българите – в единия случай комисията се обединява, в другия се разделя. Но както се казва – времето е пред нас, винаги има възможност за охлаждане на страстите и преразглеждане на предложението.
Диана Йорданова: Така е.
Цоня СЪБЧЕВА

 

Be the first to comment

Leave a Reply