Как да се предпазим от студа?

Няма твърде студено време, има зле оборудвани хора. Това символ-верую изповядват хората, които излизат зимата в планината. Оборудваме се с термоклинове и дрехи, които не позволяват проникване на студен вятър, обяснява планинарка пред Би Ти Ви.

Когато сме измръзнали, не трябва да заставаме директно срещу източник на топлина, тъй като можем да си причиним изгаряне. затоплянето на измръзнали крака и ръце става в съд с вода, като водата трябва да е хладка, посочва експерт.

Грейките за тяло също могат да ни стоплят – като я поставим под мишниците и върху сърцето, но не на голо, а върху дрехи. Има и специални грейки за ръцете, които топлят в продължение на 6 часа.

При плъзгане върху лед, митове са, че някакви лепенки върху подметките на обувките ще ни спасят. Важното е да внимаваме къде стъпваме, съветват експертите.

Кремове с растителни масла и мазнини, но не и с вода, трябва да се ползват срещу студа навън за кожата на лицето. Тя трябва редовно да бъде подхранвана и омазнявана, тъй като през зимата се изсушава, коментира проф. Снежина Василева. В момента хората страдат от атопичен дерматит и екзема, затова трябва задължително да се ползват овлажнители за въздуха, допълва Василева. Тя посъветва да се къпем с хладка, а не гореща вода и да нанесем подхранващ крем върху кожата веднага, след като се подсушим. Трябва да се храним също така здравословно.

Когато времето е студено, това не благоприятства вирусни инфекции. Но защитните сили в гърлото и ушите са отслабени поради спазъма на кръвоносните съдове от студа. А в нашия организъм имаме множество бактерии и вируси, които са обичайни обитатели. Когато се струпват много хора на едно място и няма проветряване, също сме изложени на риск. Това коментира проф. Арман Постаджиян от Съюза на кардиолозите.

Източник: ПИК

Be the first to comment

Leave a Reply