ПЕРНИК под полицейска обсада! 300 униформени ще пазят вота на 27 октомври – спецекипи, охрана на бюлетини и дежурства срещу купен вот

Снимка: Илюстративна

ОДМВР – Перник с мерки за охрана на изборите за народни представители. Около 300 служители ще се грижат за сигурността и обществения ред по време на вота
Служителите на МВР в областта поемат охраната на изборните помещения и обществения ред при провеждането на изборите за Народно събрание на 27 октомври.

Охраната на помещенията за гласуване, изборните бюлетини и книжа и устройствата за машинно гласуване ще започне от събота преди обяд и ще продължи до приключване на гласуването и предаването на материалите в РИК. В охраната са включени около 300 служители от ОДМВР – Перник, ГДГП и ГДЖСОБТ.

Екипи от полицаи и пожарникари са извършили охранителни обследвания на 153 обекта, където ще бъдат разположени 260 изборни секции, а също на 1 помещениe за съхраняване на бюлетини и обработка на резултати. Осигурени са резервни агрети при евентуално спиране на тока.

В събота преди обяд служители на МВР поемат охраната при транспортирането на изборните материали и помещенията, в които ще се извършва гласуването до приключване на изборния процес.

На 26 октомври от 8,30 часа до 17,30 часа и на 27 октомври от 8,30 часа до 19,30 часа ще работят служителите в сектор „Българския документи за самоличност“ и паспортните звена в Районните управления, за да издават удостоверения за гласуване на граждани, които не притежават валидни лични карти, а желаят да упражнят правото си на вот.

От 21 октомври до момента не е подадено нито едно заявление за удостоверение, а са издадени ускорено личните карти на граждани, направили писмено искане за това. Сигнали, относими към работата на МВР във връзка с изборите, могат да бъдат подавани на специалните телефони и имейли, открити в МВР и ОДМВР-Перник, а именно: МВР – 02/ 90 112 98, [email protected]; ОДМВР-Перник – 076/ 676370; [email protected]; [email protected]

На 26 октомври /събота/ ще бъде извършена проверка на всички изборни обекти. След проверката помещенията в който няма да се гласува, ще бъдат запечатани. Мярката е с оглед безопасност и сигурност по време на гласуването.

Осигурени са допълнителни дежурни, които ще реагират на сигнали за купен вот, както и за извършени престъпления във връзка с политическите права на гражданите.