Не солете боба по време на готвене, това е една от най-големите грешки

Ако включим и партия на Румен Радев за евентуални парламентарни избори, за кого бихте гласували?

Самото варене на боба е доста прост процес, но малко по-сложно и времеемко е подготовката преди самата топлинна обработка.

На първо място, за да се свари добре бобът и да успее, трябва да го накиснете вечерта преди варенето, а на следващия ден да го изплакнете в две води. Има обаче някои трикове , които значително улесняват процеса на приготвяне. Когато не разполагате с достатъчно време, а искате да приготвите боб за обяд или празник, то се придържайте към триковете на опитните домакини.

Казват, че вече не е нужно да накисвате боба във вода от предния ден, а трябва само да вземете по-голяма тенджера и да изсипете в нея количеството боб и вода. След това разбъркайте и извадете боба, който е изплувал, защото е загнил и не се сварява. След това сварете боба до сваряване, след което го прецедете, изплакнете и налейте нова вода. Оставете да заври отново, след това покрийте и оставете да престои около 40 минути.

През това време зърната ще набъбнат, все едно сте ги оставили във вода за една нощ. Отново се прецежда, налива се нова вода и се оставя да заври още веднъж. Докато се готви в никакъв случай не го осолявайте, защото тогава ще отнеме двойно повече време за варене. Посолете го за пет минути, преди да го изключите.