Какво трябва да е нормалното кръвно налягане, според възрастта Ви?

Ако включим и партия на Румен Радев за евентуални парламентарни избори, за кого бихте гласували?

Често чуваме различни съвети относно кръвното налягане, но ако не посещавате редовно лекаря си, може да не знаете стойностите си. Кръвното налягане се отнася до силата, която кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове, докато сърцето изпомпва. Ето какво трябва да бъде кръвното ви налягане в зависимост от възрастта ви.

Високото кръвно налягане може да увеличи риска от развитие на сериозни проблеми, като инфаркт или инсулт , ако не се лекува. С помощта на апарат за кръвно лесно можете да проверите стойностите си, но след това вероятно ще се чудите дали са в допустимите граници.

Според Британския институт за сърдечни изследвания нормалното кръвно налягане варира от човек на човек в зависимост от пола и възрастта.

Новородени до 1 месец

Систолично: 60-90 mmHg
Диастолично: 20-60 mmHg

Бебета

Систолично: 87-105 mmHg
Диастолично: 53-66 mmHg

Децата в детската градина

Систолично: 95-105 mmHg
Диастолично: 53-66 мм

Училищни деца

Систолично: 97-112 mmHg
Диастолично: 57-71 mmHg

Юноши

Систолично: 112-128 mmHg
Диастолично: 66-80 mmHg

18-39 години

Жени: 110/68 mmHg
Мъже: 119/70 mmHg

40-59 години

Жени: 122/74 mmHg
Мъже: 124/77 mmHg

60+ години

Жени: 139/68 mmHg
Мъже: 133/69 mmHg

Защо възрастта и полът влияят на нормалните стойности на кръвното налягане?

Според Националния институт по стареене на Обединеното кралство нормалните стойности на кръвното налягане се различават между различните възрастови групи, тъй като мрежата от кръвоносни съдове или кръвоносната система се променя с възрастта.

Съдовете стават по-стегнати, което води до повишаване на налягането и това се случва дори при хора, които са много внимателни към здравето на сърцето си . аз

Въпреки че механизмите, отговорни за разликите в кръвното налягане между половете, все още не са напълно ясни, има значителни доказателства, че андрогенните хормони, като тестостерона , играят важна роля.

Американската сърдечна асоциация, от друга страна, посочва, че жените преди менопауза имат по-ниско кръвно налягане от мъжете, но след менопаузата кръвното им налягане се повишава и става по-високо от това на мъжете.