НОСИХА ВОДА НА ЗАСТРАШЕНИТЕ В ГАЗА, СЛЕД ТОВА БЯХА УБИТИ: Хората живеят в тоалетни, телата са навсякъде по улиците

Ако включим и партия на Румен Радев за евентуални парламентарни избори, за кого бихте гласували?

Най-малко 13 души бяха убити днес при продължаването на израелските въздушни и сухопътни операции в северната част на Газа.

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че шестима мъже са били убити рано тази сутрин, когато са се опитали да донесат питейна вода в бежанския лагер Джабалия, който е в центъра на операцията.

Четирима други, включително две жени, бяха убити при нападение срещу район, където разселените хора намериха убежище в Джабалия, и трима при нападение срещу училище, превърнато в приют, в граничния град Бейт Ханун.

Д-р Хосам Абу Сафия, директор на близката болница Камал Адван, каза, че болницата е препълнена с ранени хора и пациенти, предаде Асошиейтед прес.

Израел започна военната операция преди малко повече от две седмици, твърдейки, че екстремистите от Хамас са се прегрупирали в Джабалия след предишни военни операции в района.

Израелската армия също твърди, че избягва да наранява цивилни.

Израелските власти намалиха рязко количеството на помощта, доставена в Газа, подхранвайки страховете сред палестинците, че прилагат план за предаване или гладуване, предложен от пенсионирани генерали.

Израел нареди цялото население на северната третина на Газа, включително град Газа, да се евакуира на юг през първите седмици на войната и повтори тези инструкции този месец.

Смята се, че около 400 000 души остават на север, обсадени от израелските сили, а на палестинците, които са напуснали домовете си, им е забранено да се връщат там.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) предупреди днес, че израелските власти продължават да пречат на хуманитарни мисии да достигнат до райони в Северна Газа с изключително важни доставки на лекарства и храна за хората под обсада.

Болниците са атакувани и нямат ток, а ранените са оставени без грижи, съобщи шефът на UNRWA Филип Лазарини в социалната мрежа „Х“.

Останалите приюти на UNRWA са толкова пренаселени, че някои разселени хора са принудени да живеят в тоалетни.

Някои умират, опитвайки се да избягат, а телата им остават по улиците, пише Лазарини и добавя, че спасяването на хора изпод руините не е разрешено.

Израел не коментира това изявление на UNRWA, съобщава Ройтерс.