ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Кметът Станислав Владимиров: Вярвам, че Перник има добро бъдеще

„Днес Перник празнува. Въпреки всички трудности в международен и вътрешен план, въпреки цялата нестабилност, ние перничани винаги сме доказвали, че заедно като едно семейство можем да преодолеем всичко“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров в приветственото си слово по повод деня на град Перник. Той добави, че днес е и ден за благодарност към всички, които носят Перник в сърцата си, които през годините назад са го изградили със знания, труд, но и с много обич. „Те са пример за това как трябва да развиваме града си, пример не само за нас, но и за всички млади перничани, които ще развиват Перник и след нас, за да може Перник да бъде такъв, какъвто всички ние го виждаме в мечтите си. Вярвам, че Перник има добро бъдеще“, заяви Владимиров.

„Днес е ден, в който Перник празнува не само своя празник, но и своя дух. Перник е бил иновативен град. Може би най-иновативния град в България по време на Индустриалната ера. Тук е светнала първата крушка. Емблематичните му заводи и мината са били сърцето на индустриална България“, каза областният управител Людмил Веселинов в своето приветствие. Той призова Перник бъде символ на обединение, солидарност и просперитет, защото само заедно можем да преодолеем предизвикателствата и да постигнем нови висоти.

„Отново празнуваме Деня на нашия скъп Перник. Ден, в който си спомняме за славното минало, вдъхновено от непоколебимия дух на Кракра Пернишки. Но Перник не е само минало. Нашият град се развива и живее в ритъм със своите жители. Перник не само пази своята история, но и уверено върви напред като модерен и динамичен град. Нашата общност расте и се развива, благодарение на усилията и сътрудничеството на всички вас“, каза председателят на Общински съвет – Перник Денислав Захариев.

Гости на празника бяха зам.-министърът на туризма Павлин Петров и зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Празничната програма за деня пък започна с темпераментните танци на Ансамбъл „Граово“ и музикалните изпълнения на оркестър „Граовска младост“ и вокалното студио към ансамбъла с ръководител Силвия Симеонова.

И тази година по повод Деня на град Перник бяха връчени наградите за принос през 2024 г.
С плакет „За значителен принос и заслуги в областта на здравеопазването“ бяха наградени д-р Иван Евлогиев, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Рахила Ангелова“, и рентгеновият лаборант Камелия Стоянова. Диплом за заслуги получи д-р Красимира Светозарова, общопрактикуващ лекар.

В областта на социалната дейност бяха отличени Ангел Донев, директор на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, и Екатерина Велева, съпредседател на Фондация П.У.Л.С.
Плакет за принос в образованието получи Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в с. Драгичево, а за принос в културата – Обединената школа по изкуствата към ОК Дворец на културата, художничката Силвия Топалова и сценографът и почетен гражданин на Перник Стоян Чифлички-Танани.

Журналистът Даниела Аризанова от КТВ „Кракра“ бе отличена в областта на журналистиката, а в сектор „Сигурност и обществен ред“ бяха наградени главен инспектор Петър Антов, младши експерт Карло Кирилов и Божидар Божилов – експерт към ТДНС – Перник.