Темата за киберпрестъпност влиза във всички училища от общините РАДОМИР, Земен и Ковачевци

Разяснителна кампания сред младото поколение от общините Радомир, Земен и Ковачевци на тема „НЕ на кибернасилието над деца“ ще стартира в началото на месец ноември тази година.

Кампанията ще бъде проведена през учебната 2024-2025 г. от представители на Зонта клуб „София“ Арена 05, Дистрикт 30; специализираното звено за борба с киберпрестъпленията на ГДБОП и служители от РУ – Радомир.

Зад каузата застават и редица местни и международни неправителствени организации като Уницеф и Сороптимист, Център за безопасен интернет – Сафенет, Синдикатът на българските учители, общините, както и МОН със съответните регионални управления на образованието, студентски съвети и университети.

Първоначално ще бъдат обучени ученици от деветите и десети класове от трите общини, а след това през учебната година те самите ще предават наученото на по-малките ученици, с помощта и съдействието на инспектор „Детска педагогическа стая“ при РУ – Радомир и секретарите на МКБППМН към съответните общини. Практиката „деца обучават деца“ е доказала своята ефективност и ще бъде приложена в пълния й обем Навлизането на технологиите и мрежите в професионалния и личния живот на хората, в частност децата извежда на преден план
предизвикателствата пред киберсигурността в съвременното общество.

Кибератаките и киберпрестъпленията съпътстват ежедневието на съвременните потребители в Интернет като щетите от тях са достатъчно значими, за да бъдат изведени като основен компонент на киберсигурността. Една от уязвимите целеви групи са децата и тяхната информираност и защита на личните им данни е от първостепенна важност.

Участниците в инициативата си поставят нелеката задача да изготвят листовка, която да достигне не само до децата от общините Радомир, Земен и Ковачевци, а и до всички подрастващи от региона, а защо не и от старата.