РАДОМИР посреща Деня на бозата с 600 литра боза, гигантски баници от Ути Бъчваров и фолклорни ритми

Радомир се готви за най-важния и забавен празник в града – Деня на бозата, който ще се проведе на 20 октомври.

На площад „Свобода“, празникът започва от 10:30ч. и обещава да бъде истински фестивал на вкусовете и забавленията. С богата фолклорна програма, алея на занаятите и кулинарни демонстрации, гостите ще могат да се насладят на традиционната българска напитка – боза, раздавана в количество от над 600 литра!

Снимка: Община Радомир

Готвачът на звездите, Ути Бъчваров, ще приготви гигантски баници, които ще бъдат раздадени на всички присъстващи, а игрите на 90-те ще върнат присъстващите в едно по-невинно и забавно време. Ретроспективна изложба, фермерски пазар и кулинарно изложение също ще бъдат част от атракциите.

Събитието за първи път се провежда с подкрепата на Министерството на културата, а организаторите обещават много изненади за всички, които се присъединят към празничното шествие и фолклорните изпълнения.

Радомир е известен като „столица на бозата“.

Смята се, че в България бозата е била внесена като производство от албанци. Град Радомир е бил известен като център за производство на боза в началато на XX век. Димитър Калгарийски от с. Чуковец е първият бозаджия в Радомирско, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г. Към нея имало и сладкарница, посещавана от радомирци и преминаващите през града, разказват от местните жители.

Снимка: БГНЕС

Бързо бозаджийството се превърнало в основен занаят за много мъже от околията. Най-старите майстори правели гъстата течност от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена – от просо и ръж. Най-много били бозаджиите от селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг.

От средата на XX век ръчното производство преминало в работилница с автоклав – херметически затворен съд от стомана, в който напитката се извлича от зърното под пара.

Бозата, която съдържа млечна киселина, е много полезна за здравето. Ако човек пие истинска боза, ще бъде винаги млад.