Млади ИТ таланти от ПЕРНИК грабнаха Наградата „Джон Атанасов'“: Президентът лично връчи отличията на Драгомир, Калин и учителя им Людмил Велинов

Възпитаниците на Професиолната гимназия по икономика в Перник Драгомир Попов, Калин Симеонов и Людмил Велинов са сред лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2024 година. Те бяха наградени от Президента г-н Румен Радев на официална церемония в Гербовата зала на Президенството.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки, които имат изключителни резултати. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии, изкуствен интелект.

В рамките на инициативата се връчват и Грамоти на най-заслужилите български ученици – олимпийски състезатели по информатика и информационни технологии, на перспективни млади таланти с новаторски дебютни разработки, на визионери, разработили проекти с висок обществен принос, както и на утвърдени преподаватели, обучили поколения състезатели и професионалисти в компютърните науки.

Възпитаниците на ПГ по икономика – гр. Перник бяха отличени в категория Грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – за ученици, постигнали най-високи резултати в международни ученически олимпиади по информатика и информационни технологии и техните преподаватели.

Драгомир и Калин завършиха тази година с отличие Професионална гимназия по икономика – гр. Перник и в момента са студенти в специалност „Софтуерно инженерство“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Драгомир Попов е петкратен участник във финалния кръг на НОИТ. Той спечели първо място в категория „Съвременни системи за визуална информация“ с проект „MasterMotion” и стана Лауреат на последната Национална олимпиада по информационни технологии в гр. Бургас през месец април. През 2022 година завоюва първо място в категория „Мултимедийни приложения“ в националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии и сребърен медал в главното индивидуално класиране. Трето място в категория „Софтуерни приложения“ в националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии през 2021 година. Носител на Сребърен медал в главното индивидуално класиране и Първо място в категория „Уеб сайт“ в националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии през 2020 г.

Калин Симеонов е Лауреат от последната Национална олимпиада по ИТ. Заедно с Драгомир Попов заеха първо място в категория „Съвременни системи за визуална информация“ с проект „MasterMotion”. През 2022 година печели Първо място в категория „Мултимедийни приложения“ с проект „Крепостно пътешествие“ в националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии и Четвърто място в главното индивидуално класиране. Четирикратен участник във финалния кръг на НОИТ за последните пет години.

Людмил Велинов е старши учител по приложна информатика и техника в ПГ по икономика – гр. Перник. През 2021 г. е отличен с ежегодната награда на МОН „Константин Величков“. Два пъти носител на почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“. През последните години негови ученици печелят множество лауреатски звания и призови места от Националната олимпиада по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“.

Постиженията на неговите ученици за последната учебна 2023/2024 г. са:
– Трима Лауреати от Националната олимпиада по информационни технологии в гр. Бургас.
– Първо място в категория „Съвременни системи за визуална информация“ с проекта ”MasterMotion” в националния кръг на НОИТ.
– Второ място в категория „Софтуерни приложения“ на Националното състезание по ИТ „Джон Атанасов“ в гр. София.
– Трето място в категория „Съвременни системи за визуална информация“ в националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии.
– Четвърто място в категория „Софтуерни приложения“ в националния кръг на НОИТ.
– Петима ученици, класирани в Топ10 на България в комплексното индивидуално класиране на НОИТ 2024 във възрастовите групи 8-10 и 11-12 клас.