18 деца от ПЕРНИК влизат в полицейската академия на МВР – ще се обучават две години

Детско полицейско управление стартира на територията на Първо РУ – Перник

18 деца от 3 клас на 12 ОУ „Васил Левски“ – Перник ще се обучават в продължение на 2 години
Стартът на Детско полицейско управление бе даден днес в сградата на Първо РУ – Перник. В него ще вземат участие 18 деца от 3 клас на 12 ОУ „В. Левски“ – Перник за срок от 2 години.

Целта на проекта е ранна превенция на подрастващите; утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната; повишаване доверието към полицията; изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност; създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения и стимулиране на принадлежност и инициативност.

В хода на програмата учениците ще се запознаят с професията на българските полицаи, ще научат как да се справят с трудни ситуации и различни предизвикателства вкъщи, в училище и на улицата. Идеята е децата, забавлявайки се, да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си. Подрастващите ще научат своите права и отговорности пред обществото и работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Програмата ще бъде реализирана от служители на Първо РУ от структурите на „Охранителна и пътна полиция“, „Криминална полиция“ и Детска педагогическа стая. В обучението ще вземат участие психолози от МВР, експерти от БЧК, Български туристически съюз и представители на Българската православна църква.

На днешната учредителна среща малчуганите получиха като подарък по една тетрадка и химикал, бяха запознати в най-общ план с работата на полицията, използваните технически и помощни средства, възможностите на служебните кучета и автопарка на управлението.
Занятия ще продължат по предварително изготвен план.