ПЪРВИ ДУМИ на благодарност от кметовете на РАСНИК и ВИСКЯР след огнения ад снощи

Перничани за пореден път доказаха, че не само празниците, но и нещастието ги събира. Стотици хора с големи сърца се бориха вчера с огнената стихия в планина Вискяр и УСПЯХА ДА Я ПОБЕДЯТ. За съжаление щетите за природата остават. 

Вълна на благодарност към всички, кото се включиха в гасенето на пожарите отправиха кметовете на селата Расник и Вискяр. 

Ето какво написа Валерия Любчова, кметицата на село Расник, което бе едно от най – застрашените от огъня:

„Каквото и да кажа или напиша ще бъде малко, защото нямам думи да изразя благодарността си към всеки един който се включи в гасенето на пожара в с. Расник.
Благодаря от сърце, за огромната помощ, бързата реакция на хората и институциите за всичко.
За съжаление не успяхме да спасим параклиса на Вискяр планина, както и боровата гора, но предотвратихме по голяма трагедия и вярвам, че всички заедно ще поправим това, което огнената стихия ни отне.
Когато станеш свидетел на подобно бедствие, разбираш колко безсилен си пред природата, но въпреки всичко заедно се справихме, адмирации прекрасни хора, отново огромно благодаря!!!!
Голям апел към всички, не палете огън и не хвърляйте фасове защото всичко е толкова сухо, че е като барут и днес всички станахме свидетели на последствията!
И въпреки изгорялото поле трибагреника напомня, какъв дух и сила има българина!!!!
Отново благодаря на всички!!! “

Кметът на село Вискяр Ивайло Иванов показа пеоелището, което е останало от слънчогледовите полета и също се обърна към всички съпричастни с трагедията:

“ Уважаеми съграждани, за съжаление така изглежда нашата „Могила“ днес.
С буца в гърлото и сълзи в очите
искам да изкажа огромно, сърдечно БЛАГОДАРЯ на всички, които се включиха в потушаването на вчерашното бедствие за селата Вискяр и Расник. Благодаря на екипите с огнеборци от Перник, София и Брезник, които изпълниха достойно дълга си. Благодаря на стотиците доброволци отзовали се на призивите ни за помощ. Благодаря на момчетата с тежка техника направили просеки за ограничаване на огъня. Благодаря на хората от селата включили се в потушаването на пламъците. Благодаря на хората с които се координирахме в бедствието. Благодаря на ВСИЧКИ!!!
Господ да ви благослови! Заедно сме по-силни!!!
Ивайло Йорданов
км.нам. с.Вискяр.“