СКАНДАЛЪТ ОКОЛО БЛОК КОЛОШ: Право на отговор на арх.Марио Радев

Уважаеми граждани, 

Поради продължаващия медиен и институционален натиск от страна на община Перник, се чувствам задължен да споделя своята позиция и да осветля ситуацията около имота ми пред блок „Колош“. Лично кметът на община Перник г-н Станислав Владимиров издаде заповед, с която указва в моя имот да има застрояване, която заповед е в противоречие с входираното ми искане. Ето и какви са фактите:

През декември 2020 г. фирмата ми закупи пред блок „Колош“ частен имот от 274 кв.м чрез ипотечен кредит. В него исках да поставя преместваеми обекти за търговска дейност или да създава малък фермерски пазар, който да подкрепя местните производители. Смятах, че по този начин ще реализирам допълнителни доходи, като същевременно не създавам неудобства за жителите на блока.

Имотът е възстановен на предишния собственик със съдебно решение и трябва да се урегулира в отделен парцел от този на блок „Колош“. Още от купуването му подадох надлежно документи, за да инициирам процедурата по урегулирането му – нещо, което има право да направи всеки гражданин със собственост.

Община Перник не върна  никакъв отговор – нито положителен, нито отрицателен, в продължение на години. Многократно подавах заявления, разговарях с различни длъжностни лица в опит да обясня намеренията си и да получа разрешение за започване на процедурата, чаках отново и отново по  цели  месеци.

През пролетта на 2023 г. помолих зам. кмета на община Перник да организира среща с кмета г-н Станислав Владимиров, с цел да обсъдим казуса и да намерим компромисно решение, което да удовлетворява всички страни, в случай, че има някакъв проблем. Въпреки това, срещата ми бе отказана под предлог, че наближават избори. Опитах да си запиша час през деловодството, но отново получих отказ, а телефоните на Общината не отговаряха.

И сега идва важният и доста коварен момент. След поредното ми заявление с искане само за разделяне на имота от този на блок «Колош»  с план за регулация, кметът на община Перник издаде заповед №155 от 27.07.2023г, с която ми указа да представя не само план за регулация, но и план за застрояване. Т.е. въпреки посоченото в заявлението ми намерение за имота, невключващо застрояване, бях задължен да представя застрояване в новообразувания имот,  за да бъде задвижена процедурата по урегулиране. Искам да подчертая, че законът не задължава кмета да иска от мен да определям застрояване. Повтарям: исках единствено имотът ми да бъде обособен като отделен парцел от този  на прилежащия парцел, в който попада блок «Колош».

Тъй като не мога да обжалвам заповедта, веднага след получаването й изпратих писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Дирекцията за национален строителен контрол и кмета на община Перник, в което подробно изложих всички обстоятелства около моя проблем. Изрично подчертах, че не желая в имота ми да има застрояване. 

При извършените проверки бяха констатирани нарушения. Въпреки това, община Перник не намери нарушения и счете «случая за приключен». Заповедта на кмета остана непроменена и аз трябваше да се съобразя с нея. След като изпратих писмото,  тендтенциозно и враждебно отношение от страна на служителите на общинската администрация се засили значително.

На 04 януари 2024г. входирах проект за изменение на ПУП – т.е. поисканите план за регулация и план за застрояване, съобразявайки се със законите и заповедта на кмета г-н Станислав Владимиров. Близо 7 месеца преписката ми бе без движение от страна на общинската администрация, което е в нарушение на чл. 128, ал. 3 ЗУТ.

И ето че това лято внезапно започна нелепа и грозна медийна атака срещу мен. Очевидно някой подвежда и провокира жителите на “Колош”, че пред входа им ще изникне жилищна сграда с магазини и подземен паркинг. Това е абсолютно невярно. Няма изготвен проект за 5 етажна жилищна сграда.

Не зная с какво съм продиктувал това негативно отношение от страна на администрацията на община Перник. Не съм престъпник, не съм нарушил закона по никакъв начин. Дори напротив – допринасял съм не веднъж за обществения интерес в града ни.

Аз не желая да бъда срещу някого или против някого, но когато има атака срещу мен и се нарушават моите права, аз трябва да защитя личния ми интерес интерес и това на дружеството.

От закупуването на имота до сега никой от общинската администрация не се свързал с мен, за да обсъдим каквито и да било притеснения и да потърим решения, ако има такива притеснения. Още по-тревожно е, че действията на Общината изглеждат координирани срещу мен, като е възможно те да целят моя имот да се продаде на някой близък до властта. Няма как да допусна това, тъй като Конституцията защитава неприкосновеността на личната собственост. 

Призовавам кмета на община Перник г-н Станислав Владимиров да се разграничи от статиите , които са писани по мой адрес и да обясни защо иска в имота ми да има застрояване; защо точно в средата на лятото , 7 месеца от нейното входиране, е започнала процедурата по обявление на изменението на ПУП и защо е против мен и моето дружество. В случай, че това не се случи, аз ще счета това като самоуправство с чужд имот и намеса в дейността на дружеството ми.

Искам да заявя, че съм съпричастен към жителите на блок „Колош“ и при тяхно желание и искане, съм отворен на среща с тях, на която мога да разясня с фактите, какви са били моите действия от закупуването на имота до сега и какво следва от тук нататък.

Като доказателства прилагам заявлението с моето искане със скица-предложение за изменение на  плана за регулация, Заповед №155 на кмета на община Перник.

В заключение искам да заявя, че ще защитя правата си по съдебен път. 

 

С уважение:

Арх. Марио Радев