Удължават проекта за социална подкрепа в ЗЕМЕН, който подобри значително качеството на живот на възрастни хора с увреждания

Община Земен продължава реализирането на социалния проект, с който повече от година осигурява подкрепа в домашна среда на лица с увреждания и възрастни хора.

Общината сключи допълнително споразумение с Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ за продължаване срока на изпълнение на проект “Грижа в дома в община Земен“ до 1 януари 2025 година.

Дейности

Изпълнението на дейностите по проекта в община Земен стартираха на 1 март 2023 г. Към настоящия момент по него се обслужват 27 броя потребители, а назначеният персонал за предоставяне на услугите по проекта е 13 лица. Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда на лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване.

Подкрепа

Благодарение на успешната реализация на проекта „Грижа в дома в община Земен“, на потребителите беше оказвана подкрепа в ежедневието за подпомагане на дейностите при самообслужване, доставяне/пазаруване на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на сметки (със средства на потребителите) и съдействие при административни услуги.

Положителен ефект

Предоставянето на интегрираните здравно-социални услуги оказва положителен ефект върху живота на възрастните хора и на хората с увреждания, които срещат затруднения при самообслужването.

Чрез подкрепата, която получават от домашни помощници, социални асистенти, медицинска сестра, социален работник и психолог, потребителите са подобрили качеството си на живот – задоволени са потребностите им за самообслужване, здравни грижи, комуникация и подкрепа.