ВИВАКОМ срещу ПЕРНИК ЛАН: Опитват се да ползват чужда собственост без да си платят

Телекомуникационната компания Виваком отрече твърденията на Перник Лан, че не е била собственик на каналната мрежа, която пернишкият доставчик ползва. 

„Перник лан удобно, но голословно претендира, че „се е оказало“, че Виваком не е собственик на каналната мрежа. Подобно произволно твърдение е лишено от каквито и да е доказателства, напълно погрешно е и само показва, че операторът се опитва да използва чужда собственост, без да заплаща за това“, твърдят от Виваком в писмо до ZaPernik.com.

Както вече писахме  Перник Лан пръв съобщи, че главен захранващ с интернет кабел е умишлено срязан от представители на Виваком, от Виваком излязоха с официално съобщение, че Перник Лан не си плаща наем по сключен с тях договор.

Перник Лан обаче не остават длъжни, твърдейки, че въпросният договор не е в сила, а в продължение на дълго време са плащали наем на нещо, което се оказва, че не било собственост на Виваком.

След поседното твръдение на Перник Лан, от Виваком ни изпратиха следното: 

Уважаема редакция,

Публикуваното писмо на Перник лан потвърждава, че операторът няма намерение да изпълнява задълженията си по сключения от него договор за предоставяне на достъп до инфраструктурата на Виваком. Продължаващото нарушение на Перник лан представлява извършване на търговска дейност и извличане на печалба чрез неправомерни действия на оператора, включително чрез избягване на заплащането на обичайните оперативни разходи за изграждане, използване и поддържане на необходимата за дейността инфраструктура. За пореден път подчертаваме, че подобно поведение не може да бъде толерирано от Виваком, тъй като нарушава не само правото на собственост на Виваком, но и основни принципи на добросъвестната търговска практика и на правилата за свободна и равнопоставена конкуренция. Перник лан удобно, но голословно претендира, че „се е оказало“, че Виваком не е собственик на каналната мрежа. Подобно произволно твърдение е лишено от каквито и да е доказателства, напълно погрешно е и само показва, че операторът се опитва да използва чужда собственост, без да заплаща за това, което е неприемливо и напълно неправомерно.

Намираме за неуместно да водим този търговски спор чрез медиите и обръщаме внимание, че инициираната от Перник лан предишна процедура за разрешаване на спор е приключила в полза на Виваком. На свой ред призоваваме Перник лан да приложи предвидените в закона способи и процедури за разрешаване на спора, ако счита правата си за нарушени. Виваком ще продължи да използва всички договорни и законови средства, за да защити икономическите си интереси и собствеността си от неправомерните посегателства на Перник лан.