БАТАНОВЦИ чества 50-годишнината от обявяването си за град с вълнуваща историческа изложба

По случай 50-годишнината от провъзгласяването на Батановци за град, кметството организира специална изложба, която ще бъде представена на жителите и гостите на града.

Изложбата включва 10 табла с текст и снимки, които разказват за богатото минало на града. Таблата са подготвени и съставени от историка Симеон Мильов, а техният дизайн е дело на художничката Гергана Николова.

Една от особеностите на изложбата е представянето на герба на Батановци, изработен през 1982 година от художника Велизар Димов (1954-2005). Този герб символизира културното и историческо наследство на града.

В допълнение, изложбата разкрива значим исторически факт – през 1565 година, в скрипторията на Батановския манастир „Успение Богородично“, е преписано Четвероевангелие. Всяко от четирите евангелия започва с впечатляваща украса, като буквата „Б“ въвежда разказа на Евангелието на Йоан.

Изложбата ще бъде показана в навечерието на официалното честване на 50-годишния юбилей на град Батановци, като всички са поканени да се запознаят с историята и традициите на града.

На 17-ти август от 18:30ч. на площада в град Батановци ще има и детска дискотека за най-малките с надбягване с чували, дърпане с въже и други забавления.