Драмата с интернет в ПЕРНИК се разраства: Перник Лан обвинява Виваком в умишлено срязване на кабели, докато телекомуникационният гигант твърди, че малкият доставчик дължи наем – хиляди пернишки потребители заложници в кибер война

Драмата между интернет доставчика Перник Лан и  телекомуникационната компания Виваком, в която заложници са правата на перничани от над 50 населени места, продължава да се разраства. 

След като Перник Лан пръв съобщи, че главен захранващ с интернет кабел е умишлено срязан от представители на Виваком, от Виваком излязоха с официално съобщение, че Перник Лан не си плаща наем по сключен с тях договор.

Перник Лан обаче не остават длъжни, твърдейки, че въпросният договор не е в сила, а в продължение на дълго време са плащали наем на нещо, което се оказва, че не било собственост на Виваком.

Очевидно, че комуникацията за неуредените взаимоотношения между двете фирми ще се води в публичното пространство – в zaPernik.com и пред всички абонати, засегнати от сагата.

Публикуваме ново писмо на Перник Лан, изпратено до нас, като сме отворени да публикуваме отново отговор на Виваком: 

Уважаеми господа от Виваком, 

„Перник Лан“ няма действащ договор с фирма Виваком и не дължи никакви суми към вашата  фирма. Многократно при водената кореспонденция между двете фирми сме искали  доказателства за твърдението, че каналната мрежа е ваша собственост. Според нас каналната  мрежа не е собственост на Виваком, поради което не сме сключили договор с вас. По  предишния договор, сключен през 2010 година, който не е в сила към момента, сме били  изрядни и сме заплатили над 800 000 лева наем за нещо, което се оказа, че не е ваша  собственост. Искаме да подчертаем, че в тази страна има закони. Споровете между две  дружества се решават в българския съд. 

Ако според вас дължим суми, редно е да се обърнете към българския съд, а не да лишавате  съгражданите ни и други фирми и учреждения от услуга. 

Действителни или предполагаеми са правата на една фирма – на този въпрос отговор могат да  дадат само компетентните органи по съответния ред, които следва да се произнесат и по това  какви са последиците за всяка фирма при нарушаването на тези права, според закона. 

Повреждането на чуждо имущество по никакъв начин не кореспондира със законните начини  за решаване на гражданскоправни въпроси. По-скоро съдържа индикации, относими към  наказателноправни норми. 

Повреждането на чуждо имущество, което води до разнообразни негативни последици в  обществен ущърб, не може да бъде законосъобразно, независимо от характера на мотивите за  подобни действия. 

В Република България има правов ред, който подобни действия пряко нарушават. 

Нашите съграждани трябва да знаят, че никой няма право самоволно да реже кабели. Според  българското законодателство, само съответните институции като РДНСК и Общинския  инспекторат имат право да извършват такива действия по отстраняване на кабели, след  решение на компетентните органи. 

Това е второто рязане на кабели, което, според нас, е крайно недопустимо. Призив за справедливост и защита на правата 

В съответствие със Закона за електронните съобщения, както и други релевантни нормативни  актове, подобни действия са грубо нарушение на правата на нашата фирма, както и на  интересите на обществото. Призоваваме компетентните органи, включително Комисията за  защита на конкуренцията и Комисията за регулиране на съобщенията, да проверят тези  действия и, ако е необходимо, да предприемат необходимите мерки за защита на обществения  интерес. 

Ние, от „Перник Лан“, сме готови за диалог и конструктивно разрешаване на този спор.  Призоваваме ръководството на Виваком да се въздържа от по-нататъшни действия, които могат 

да доведат до вреди на гражданите и бизнеса, и да потърсим заедно решения, съобразени със  законовите изисквания и добрите практики. 

Апел към обществеността 

Обръщаме се към гражданите, медиите и обществените организации с призив да обърнат  внимание на този случай, защото нарушаването на правовия ред засяга всички нас. Нека заедно  защитим правото на справедливост и законност в нашата страна. 

С уважение, 

Перник Лан

 

Официалната позиция на ВИВАКОМ можете да прочетете ТУК